Harmadik lett Sztaracsek Ádám az országtorta versenyen

A Jánoska Cukrászda mestere idén két alkotását is benevezte a Magyarország tortája versenyre.

Augusztus 4-én kihirdették az idei országtorta-verseny győztesét: a hat döntős közül Füredi Krisztián tortája, a Curiositas lett a nyertes. A komáromi Sztaracsek Ádám, a Jánoska cukrászda mestere Facebook-oldalán posztolta a jó hírt, hogy ő maga is dobogós lett: a harmadik helyezést érte el a versenyen.
Mint posztjában hozzáteszi: „Köszönöm mindenkinek, aki bátorított, és mindvégig.

A komáromi cukrász nem bízta a véletlenre, és két alkotással is nevezett. A Hunyadi Krónikája nevű torta a gesztenye, törökmogyoró és a feketeribizli, feketeszeder ízvilágát foglalja egybe: törökmogyorós, törökmogyorópasztás piskóta, mogyorós ropogós réteg, feketeribizlis, feketeszedres zseléréteg és gesztenyés vajkrém alkotja. Az intenzív gyümölcs, gesztenye és a mogyoró összhangja ez a sütemény.

A Tétényi áfonyás mandulában pedig a névadó összetevők összhangjára törekedett a készítője. A piskóta mandulaliszt és házi mandulapaszta felhasználásával készült. Mandularopogós talp és házi mandulapralinés vajkrém alkotja, az áfonya pedig töményen gyümölcszselé formájában van jelen a tortában. Több tészta és vaj, kicsit elfelejtve a mousse-ok és kevés tésztás desszertek világát.

Sztaracsek Ádámnak nem ez az első országtorta-szereplése, ugyanis 2018-ban az ő alkotása, a Komáromi kisleány lett Magyarország tortája. A pandémia időszakában pedig a mentősöknek kedveskedett egy Győrfi Pál-tortával. Utóbbit élő adásban kóstolta meg a torta névadója.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020