Egészség ezreknek, milliók a kórháznak

Verőfényes napsütésben vette kezdetét a Jókai Ligetben megrendezett Richter Egészségváros. A Richter Gedeon Nyrt. egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő országjáró szűrőprogramján, szombaton 9:00 és 17:00 óra között több mint 25 fontos szűrésen és tanácsadáson illetve színes aktivitásokon vehettek részt ingyenesen az eseményre kilátogatók. A résztvevők ráadásul a helyi kórházért is tettek, hiszen minden egyes szűrésért, tanácsadásért és előadáson való részvételért 300 forintot érő adománypont járt. Az összegyűlt 6 159 200 forintos adományösszegből vastagbél-szűrésre szolgáló eszköz, kolonoszkóp beszerzését tervezi a Selye János Kórház. A Richter Egészségvárosok történetében először a tét is duplázódott, ugyanis Komárom Város Önkormányzata saját forrású támogatásával a nap végére jóváíródó Richter adomány összegét ugyanakkora összeggel kiegészítette, így összesen 12 318 400 forint gyűlt össze.
Ma már egyre többet hallani az egészségtudatosság és a megelőzés fontosságáról. A szűréseken való részvétel azonban még mindig messze elmarad az elvárttól. Motiváció hiánya, hosszú előjegyzési lista és a diagnózistól való félelem. Szakértők szerint ezek a leggyakoribb okai annak, hogy miért vesznek részt még mindig kevesen a szükséges szűrővizsgálatokon. Pedig a prevenció és a betegségek időbeli diagnosztizálása életeket menthet. A Richter Gedeon Nyrt. 2009-ben indította útjára a Richter Egészségváros Programot. A kezdeményezés eseményein eddig 71 városban több mint 176 ezren vettek részt. Ezalatt több, közel 160 ezer szűrést végeztek el a programban résztvevő szakemberek, a helyiek aktivitásának köszönhetően pedig több mint 356 millió forint adomány gyűlt össze a résztvevő egészségügyi intézmények javára.
“Szívmelengető érzés látni, hogy ilyen sokan eljöttek ezen a napsütéses szombaton, hogy közösen tegyük meg az első lépéseket egy jó ügy érdekében. Magyar gyógyszercégként kiemelt hangsúlyt fektetünk az egészségnevelésre, az egészségfejlesztésre és nem utolsó sorban jótékonykodásra. Az egyik legfontosabb értékünk az egészség. Az egészségért nemcsak akkor kell tenni, amikor már betegség van, hanem tudatosan a megelőzésre, a prevencióra kell helyezni a hangsúlyt. A mai nap egy remek alkalom arra, hogy mindenki megtegye az első lépést a saját egészségének megőrzése érdekében. Ezért arra szeretném bíztatni a jelenlévőket, hogy minél több szűrésen, tanácsadáson és aktivitáson vegyenek részt, mellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy a nap végén a Richter által felajánlott 2 millió forint alapadományon felül, minél nagyobb összeg kerülhessen átadásra. Egészség ezreknek, milliók a kórházaknak.” – nyitotta meg a napot Gál-Olasz Sarolta, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR csoportvezetője.
A Richter Egészségváros május 18-án Komáromban, a Jókai Ligetben reggel 9:00 és -17:00 óra között várta az egészségükért és kórházukért tenni vágyókat. Az egész napos rendezvény egy közös egészségsétával indult, amelyen közel ezren vettek részt. Az esemény nagyszínpadán sport- és tánccsoportok fellépései váltották egymást, míg a több, mint 30 sátorban előadások,
tanácsadások, szűrések és színes programok várták az érdeklődőket. Nagy volt az érdeklődés az érszűkület-vizsgálat iránt, és ennél is népszerűbb volt a koleszterinmérés melyre több, mint háromszáz-harmincan vettek részt. Szintén hosszú sorok álltak a vérnyomás, a szív- és érrendszeri kockázat mérésénél. A Richter a Nőkért sátorban Jaksity Kata, Szily Nóra, Béres Alexandra, és Zsiros László Róbert értékes előadásait hallgathatták az érdeklődők. A komáromiak találkozhattak Rudolf Péter Kossuth és Jászai Mari díjas színművésszel, a Richter Egészségváros program fővédnökével, aki az előadósátorban Radványi Dorottya televíziós műsorvezetővel folytatott beszélgetésben személyes történeteivel erősítette a program fő üzenetét: a saját egészségünkért való felelősséget és az egészségmegőrzés fontosságát.
Az egészségtudatos életmódnak fontos eleme a mozgás is. A Richter Egészségváros eseményre kilátogatók BMI- és testzsír mérésen is részt vehettek, valamint a leglelkesebbek még együtt is tornázhattak Katus Attila aerobik világbajnokkal. A komáromiak és a térségből érkezők aktivitásának a nap végére meglett az eredménye, hiszen a részvételükkel nem csak saját egészségükért, hanem kórházukért is tettek. Minden egyes tanácsadásért, előadásért és szűrővizsgálatért 300 forintnak megfelelő adománypont járt. Az így összegyűlt összeg révén a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott 2 milliós alapadomány az aktívan résztvevő lakosoknak köszönhetően a rendezvény végére 8 159 200 forintra nőtt.
Idézetek a beszédekből:
„Az Egészségséta kezdetekor be kell valljam, egy picit összeszorult a szívem, hogy ilyen sokan – közel ezren – gyűltünk össze a Szabadság téren. Óriási köszönet a komáromiaknak, mert amikor valami nemes cél érdekében van szükség az összefogásra, akkor a város egy emberként mozdul meg. Ezt az összefogást látni tényleg szívbemarkoló volt, ezúton is köszönöm mindenkinek. Hajrá Komárom!” – bátorította a lakosokat Dr. Molnár Attila, Komárom Város polgármestere, aki a rendezvényen is kiemelte: „Amekkora összeggel segíti kórházunk működését a Richter Gedeon Nyrt. az egészségnap végén átadásra kerülő adománya, Komárom Város Önkormányzata ugyanennyi saját forrású támogatást biztosít majd az intézmény részére, melyből számos további, a helyi betegellátás biztonságát szolgáló fejlesztést valósíthat meg a kórház!”.
„Köszönöm szépen mindenkinek, hogy ilyen aktívan részt vett a napközbeni programokon, mindenki nagyon büszke lehet magára, mi is nagyon büszkék vagyunk a város lakóira. Reméljük, hogy jól érezték magukat, az idő nekünk kedvezett, a csöppségek gyönyörűek voltak, ezúton is köszönjük mindenkinek a lelkes részvételt.” – összegezte a napot Dr. Lőrinczi Enikő, a Selye János Kórház főigazgatója.
Az adományt Gál-Olasz Saroltától, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR csoportvezetőjétől vehette át a kórházvezető.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020