Megyénk vizeibe 32 tonna pontyot telepítenek

Mintegy 4000 munkahely megvédését teszi lehetővé az az országos program, amelynek keretében csak Komárom-Esztergom megye vizeibe mintegy 32 tonna pontyot telepítenek – mondta dr. Völner Pál kedden az esztergomi szénrakodónál, ahol a rendkívüli haltelepítési akció keretében négy tonna pontyot juttatott az Agrárminisztérium a MOHOSZ és a a Komárom Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének koordinálásával.

„A Kormány döntése alapján a magyar haltermelők segítése érdekében az Agrárminisztérium intervenciós felvásárlást végzett, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras ponty készletet érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege 800 millió forint” – ismertette a térség országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese.

Dr. Völner Pál hozzátette, a döntés a halas ágazatban érintett dolgozók munkahelyének megtartásán túl a koronavírus járvány elmúltával szolgálja a szabadidős sporthorgászat, a horgász versenysport és a turizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. A támogatott telepítések a kormány döntése alapján, az Agrárminisztérium felügyeletével, a MOHOSZ OHSZK szervezésében, koordinációjával és ellenőrzésével valósulnak meg.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, korában soha nem került sor ekkora mértékű telepítésre. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke a legtöbb esetben a korábbi teljes éves kihelyezését is meghaladja. A (MOHOSZ) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata.

Az országos akció keretében Komárom-Esztergom megye horgászvizeibe 18 különböző helyszínen kerülnek 2-2,5 kilós példányok, ezzel 14 egyesület 10 ezer tagja kap lehetőséget élménydús horgászatra. A 32 tonnás telepítés összértéke megközelíti a 21 millió forintot.

A munkában országosan 29 haltermelő és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen és 400-nál több telepítési ponton valósul meg, a program várhatóan május közepén ér véget.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020