Embercsempészés miatt állítottak bíróság elé a két férfit

A Komáromi Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt állította bíróság elé a két férfit.

A szír állampolgárságú férfi 2020. január 16. napján, a hajnali órákban Szeged térségében, a magyar-szerb államhatár közelében a tulajdonát képező személygépkocsiba felvett 6 fő, Magyarország területére jogellenesen, érvényes útiokmányok és beutazási és tartózkodási engedély nélkül, az államhatáron lévő kerítés átmászásával jogellenesen érkezett szír állampolgárt azzal a szándékkal, hogy a migráns személyeket jogellenesen Ausztriába szállítja. A vádlottak előzetes megegyezése alapján az iraki állampolgárságú férfi feladata a migráns személyeket szállító szír férfi gépkocsijának kísérése volt, ezért az iraki férfi Szeged térségében, egy üzemanyagtöltő állomáson várakozott, mialatt a szír férfi a migráns személyeket gépkocsijába felvette.

A 6 fő migráns személy felvételét követően a szír férfi a személygépkocsival Ausztria felé közlekedett, miközben az iraki férfi a tulajdonát képező személygépkocsival elöl haladva kísérte a migráns személyeket szállító szír férfi gépkocsiját, ezzel kívánta elősegíteni a migráns személyeknek Magyarország területén való sikeres átszállítását.

A rendőrjárőrök 2020. január 16. napján, 8 óra 45 perckor, az M1 autópálya 93. km szelvényében ellenőrzés alá vonták a két gépjárművet, ekkor a migráns személyeket a szállító gépjárműben megtalálták.

A vádlottak tudomással bírtak arról, hogy az általuk szállított személyek jogellenesen, érvényes útiokmányok és az Európai Unió területére vonatkozó beutazási és tartózkodási engedély nélkül érkeztek Magyarország területére és ily módon, jogellenesen kívánják átlépni a magyar-osztrák államhatárt is.

A Komáromi Járási Ügyészség a bűnügyi őrizetben lévő vádlottakat gyorsított eljárásban 2019. január 17. napján bíróság elé állította.

A Komáromi Járásbíróság az ügyészség indítványára a szír állampolgárságú férfit 3 év 6 hó börtönbüntetésre és 5 év kiutasításra, az iraki állampolgárságú férfit – aki Magyarországon menedékes oltalmazott státuszban van-, 3 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint a szállításhoz és kíséréshez használt gépjárműveket és telefonokat elkobozta.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020