Ezüstminősítést kapott a komáromi Monotinik előadása Veszprémben

2018 októberében Konczer Kinga magyar szakos tanár és drámapedagógus, gyermek- és diákszínjátszó rendező vezetésével indult Komáromban városi színjátszó kör. A fiatalok (13-18 évesek) érzékenyítő, ön- és társismereti, koncentrációs, improvizációs játékokon keresztül kezdték meg az ismerkedést a dráma és színjátszás világával, és olyan, korosztályukat érintő problémák közös megértésével, amelyekről a hétköznapok során ritkán adódik alkalmuk beszélni, holott gyakran találkoznak azokkal. Januárra kristályosodott ki, hogy a társaság leginkább a kiközösítés témájával szeretne foglalkozni, ekkor kezdődött a későbbi előadás közös előkészítése, majd a próbafolyamatok.

Lassan összeállt az előadás anyaga és a szövegkönyv: a fókuszban a „furcsaság” áll. Az, hogy így vagy úgy, de mindenki fura. Arról a többség dönt, hogy melyik furcsaság tekinthető menőnek és melyik kiközösítendőnek. A tinédzserek küzdelmei mellett a felnőtt világ válságát is bemutató darabban az útkeresés és az önazonosság megtalálása kerül a középpontba – és a kérdés: Van értelme? Minek van értelme? A „gyerekek” jelenetei közös improvizációkon alapulnak, emellett Tasnádi István Kettős: játék című darabjából, valamint Jane Teller Semmi című regényéből kölcsönöztek szövegeket; a „felnőtt” szál pedig Rakovszky Zsuzsa Májá fátyla című novellájának dramatizálása.

A Fura című darabot elsőként Komáromban, a Dózsa György Művelődési Házban láthattuk, március 13-án. Ezzel a darabbal indult a csapat a Közép-Dunántúli Regionális Diákszínjátszó Találkozóra, amelyre Veszprémben került sor március 16-17-én. A Monotinik előadása elképesztő eredményeket ért el: ezüst minősítéssel térhettek haza a gyerekek, Ölveczky Péter kiváló színészi munkájáért különdíjban részesült, Konczer Kinga pedig csoportvezetői különdíjat kapott.

A Monotinik tagjai: Baldincz Emese, Bereznai Bernadett, Hanke Laura, Herbszt Laura, Hetzmann Zsuzsanna, Hilyák Lili, Kaszás Gergely, Natkai Roland Máté, Ollé Emese, Ölveczky Péter, Volincsák Luca. Gratulálunk!

Az előadást a Komáromi Napok programjainak keretein belül ismét láthatjuk Komáromban, június 17 – 21. között pedig színjátszó táborban vehetnek részt a 12-20 év közötti fiatalok.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020