A magyar kultúra napjához kapcsolódóan minden évben elismeri a városvezetés azoknak a munkáját, akik a város kulturális életének évek óta aktív résztvevői. A díj megalapításáról még 2010-ben döntött az önkormányzat. Idén február 29-én kedden, a Városháza dísztermében Chrisztu Olympia és a HORIZONT együttes vette át Molnár Attila polgármestertől és Hamrák Zsófia képviselőtől az elismeréseket.

Chrisztu Olympia több mint 10 éve magánének tanára a Komáromi Egressy Béni Alapfokú Művészeti iskolának. Diplomáját a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte Budapesten 1993-ban, majd a Magyar Állami Operaház magánénekese lett.

Méltatásában elhangzott, hogy zeneszeretetét, a lelkes muzsikálást több mint 25 éve töretlen energiával hagyományozza növendékeire. Tanítványai szorgalmát, tehetségét, eredményes előmenetelét megyei, regionális versenyeken, fesztiválokon, városi és iskolai rendezvényeken rendszeresen megmutatja. Több növendéke rangos elismerést szerzett különféle zenei versenyeken. Kedves egyénisége, segítőkészsége, elhivatottsága, kollegialitása, optimista természete a tantestületi jó légkör fenntartásában meghatározó. Széles látókörű, művelt, tettre kész, mindig számítani lehet munkájára, segítségére, mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalok szeressenek zenélni, élvezzék az együtt éneklés örömét. Komárom Város kulturális életének évek óta aktív résztvevője.

A HORIZONT együttest 1965-ben néhány szőnyi fiatal alakította meg, amely rövidesen komáromi és újabb szőnyi tagokkal bővült. A „hőskora” 1965-től 1970/71-ig tartott, ezután meglazult baráti kapcsolatok, egzisztenciális okok miatt megszűnt az együttes. 1995-ben a 30. születésnap alkalmából kísérletet tettek a tagok az újrakezdésre, de nem megfelelő összetartó erő, hozzáállás és szándék miatt 2001-ben ismét szünet következett.

Méltatásukból kiderült, hogy 2007-től kezdve évente kétszer, tavasszal és ősszel ismét fellép az együttes a Horizont nosztalgia esteken a Molajban. 12 éve változatlan felállásban játszanak az immár 53 éves együttes alapító tagjai. A őszi fellépések jótékonysági célt is szolgálnak: előbb több alkalommal a Selye János Kórház Gép-Műszer Alapítványát, az utóbbi években a TÁM-PONT Család és Gyermekjóléti Intézményt támogatják a bevétellel, adományokkal a zenészek, akiknek lelkesedése és szándéka a folytatásra töretlen.