Határon átnyúló biciklikölcsönző-rendszer épül ki tavaszra

Két ország kilenc települése vesz részt annak a határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszernek a kiépítésében, amely 1,9 millió euróból valósul meg 2018-ban és 2019-ben. A KOMBI projektről Naszvadon rendeztek szakmai konferenciát szeptember 7-én, ahol városunkat Turi Bálint alpolgármester képviselte. Naszvadon tartották a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás által koordinált KOMBI-projekt nyitókonferenciáját szeptember 7-én, melyben ismertették a projekt fő célkitűzéseit. A KOMBI célja az, hogy az érintett térség településeit kerékpáros közlekedéssel is összekösse, a projekt rugalmasságát pedig az adja, hogy a benne szereplő települések mindegyikén ki lehet bérelni, valamint le is lehet majd adni a bicikliket.

A KOMBI-projektben kilenc település vesz részt a szlovák-magyar határ mentén: Tata, Dél-Komárom, Kisbér és Oroszlány a Duna jobb (magyar) oldaláról, Észak-Komárom, Gúta, Ógyalla, Naszvad, illetve Érsekújvár a Duna bal ( szlovákiai) oldaláról.

A Pons Danubii EGTC nyertes pályázatának köszönhetően mintegy 300 millió forintból két-két kerékpárkölcsönző állomás létesül Észak- és Dél-Komáromban, Tatán és Érsekújváron, egy-egy pedig Kisbéren, Oroszlányban, Gútán, Ógyallán és Naszvadon. Hagyományos és elektromos kerékpárokat osztanak szét az állomások között. A közbeszerzés előkészítés előtt áll, várhatóan jövő év tavaszán helyezik őket üzembe – hangzott el a konferencián. Több mint 100 kerékpárt vásárolnak a projektben, ezek egyharmada elektromos, kétharmada hagyományos lesz. Tatán, ahogy azt a tata.hu írja, a két gyűjtőállomás a Güntner Aréna Városi Sportcsarnok mellett és az Új Kajakház Ökoturisztikai Központnál lesz. A Naszvadon megtartott konferencián a résztvevőket Haris József, a település polgármestere, Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója és Michl József, Tata polgármestere köszöntötte.

A rendezvényen Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke hangsúlyozta: „Térségünkben a bakancsos, a szakrális és a kerékpáros turizmust kell erősíteni. Ezekre építve elérhetjük, hogy ne csak áthaladjanak megyénken a turisták, hanem megálljanak és szétnézzenek nálunk”. A konferencián a SKHU/1601/2.2.1/109 számú pályázat keretén belüli, további kapcsolódó fejlesztésekről is szó esett. Csenger Tibor alelnök Nyitra megye meglévő és tervezett kerékpáros útvonalait mutatta be, majd Vida Szabolcs, a BKK projektmenedzsere a budapesti kerékpárkölcsönző rendszer működéséről tartott előadást. Petra Helecz, a szlovákiai Arriva tömegközlekedési vállalat egyik vezetője a Nyitrán már működő kerékpárkölcsönző rendszer sajátosságait ismertette. Pengő Julianna, Komárom-Esztergom megye főépítésze a határmenti kerékpáros fejlesztésekhez kapcsolódóan a készülő SacraVelo kerékpáros zarándokút kiépítésének aktualitásairól beszélt, majd Bara Zoltán, a Pons Danubii EGTC igazgatója, Nagy Péter, az Ister Granum EGTC igazgatója és Peter Klučka nemzeti kerékpáros koordinátor tartott előadást. A találkozó végén Jozef Haris, Naszvad polgármestere mutatta be a község új, a fürdő mellett megépített parkolóját, mely azon pályázati támogatás segítségével jöhetett létre, amely a jövő évben induló tatai, Építők parki fejlesztés során a meglévő parkolók szilárd burkolattal való ellátását is lehetővé teszi majd.

forrás:(kemma.hu)

 

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020