Öt komáromi sportlövőre is számítanak az EB-n

A szövetség tájékoztatása szerint a 25-50 méteres puska és pisztoly Eb-n négy olimpiai számot rendeznek, ráadásul – az eszéki 10 méteres kontinensviadalhoz hasonlóan – ezúttal is egy napon, szeptember 21-én lövik a női sportpisztoly, férfi kisöbű szabadpuska összetett, női sportpuska összetett és férfi gyorstüzelőpisztoly döntőjét.

Két-három érem és egy újabb olimpiai kvóta megszerzése a cél. Női sportpisztolyban nagyon erős válogatottunk van, a Major Veronika, Csonka Zsófia, Egri Viktória hármas csapatban akár dobogós is lehet. Major Veronika idén fantasztikusan szerepelt, hiszen két világkupán aranyérmes volt, a harmadikon is dobogóra állhatott, de a 10 méteres Eb-ről sem tért haza érem nélkül. Szép lenne, ha most is az első háromban végezne, de nem lehet mindig tőle várni az érmet – mondta Győrik Csaba. Csonka Zsófiával kapcsolatban emlékeztetett rá, négy évvel ezelőtt Mariborban ezen a 25 méteres kontinensviadalon lőtte meg az olimpiai kvótát, míg Egri Viktóriával kapcsolatban megjegyezte, egyre jobb formát mutat, Rióban már „nagyon jó alapot lőtt”.

A kapitány kiemelte, a női puskásoknál rendkívül fiatal a csapat, hiszen a 18 esztendős Horváth Lea a rangidős, de Bajos Gitta és Toma Dorina is kiérdemelte a válogatók alapján, hogy a magyar színeket képviselhesse. „Nem raknék terhet rájuk, nem elvárás velük szemben az olimpiai kvóta, de a képességeik alapján nem lenne meglepetés – fűzte hozzá.

Kijelölte az indulókat a jövő héten kezdődő olimpiai kvalifikációs sportlövő Európa-bajnokságra Győrik Csaba szövetségi kapitány, aki két-három érem és egy újabb olimpiai kvóta megszerzését reméli a bolognai kontinensviadalon. A férfi puskásoknál Péni István még adós a felnőttek között az olimpiai számban az Eb-éremmel, így ez egy kiváló lehetőség lesz számára. A riói alaperedményével biztosan döntős lenne, ráadásul – Major Veronikához hasonlóan – kiválóan lövi a finálékat – tette hozzá a szakember.

A többi induló közül Pekler Zalánról elmondta, az elmúlt időszakban ruhát váltott, a felszerelésével voltak gondjai, de ha ezt a technikai jellegű problémát megoldja, akkor képes lehet 1175 kört vagy afölött lőni, ami elég lenne a döntőhöz.

A Sidi Péterrel kiegészülő csapatról úgy nyilatkozott, „odaérhet a dobogóra”.

– A férfi gyorstüzelőpisztolyban Takács Tibor és a több olimpiát megjárt Pálinkás Lajos indul. Ők már az Eb-re való kijutással teljesítették az elvárásokat – zárta Győrik Csaba.

A csapatot még a szövetség elnökségének kell jóváhagynia.

A 25-50-300 méteres Európa-bajnokságon részt vevő magyar sportolók:

25 m pisztoly nők: Csonka Zsófia, Egri Viktória, Major Veronika

25 m pisztoly junior nők: Fábián Sára, Komáromi Krisztina, Kovács Tamara

50 m puska 3 testhelyzet nők: Bajos Gitta, Horváth Lea, Toma Dorina

50 m puska 3 testhelyzet és fekvő női junior: Gáspár Lalita, Dénes Eszter, Lovász Dorina

50 m puska 3 testhelyzet férfiak: Pekler Zalán, Péni István, Sidi Péter

50 m puska 3 testhelyzet és fekvő férfi junior: Hammerl Soma, Kiss Viktor, Klenczner Márton

300 m puska férfiak: Péni István

50 m puska fekvő, vegyes párosok: Bajos Gitta – Péni István, Zwickl-Veres Kata – Sidi Péter

25 m gyorstüzelő pisztoly férfiak: Pálinkás Lajos, Takács Tibor

25 m gyorstüzelő pisztoly férfi junior: Nagy Máté

25 m központi gyújtású pisztoly férfiak: Boros György, Csizmadia András

50 m pisztoly férfiak: Szűcs Gergely

50 m puska fekvő testhelyzet férfiak: Péni István, Pekler Zalán, Sidi Péter

50 m puska fekvő testhelyzet nők: Bajos Gitta, Toma Dorina, Zwickl-Veres Kata

300 m puska versenyszámok Sidi Péter 3 számban, Szabián Norbert fekvő és 3×20, Prágai Patrik 3×40

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020