Népszámlálás 2022

Országszerte 28 000 számlálóbiztos jelentkezését várják a települési jegyzők az októberben kezdődő népszámláláshoz. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a települési, illetve a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen elindította a számlálóbiztosok toborzási kampányát. A munkalehetőségre a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivatalokban jelentkezhetnek az érdeklődők.

Tizenhatodik alkalommal kerül sor Magyarország teljes lakosságát érintő népszámlálásra október 1. és november 28. között. A legnagyobb hazai adatgyűjtés pontos képet ad az ország népességéről, eredményei megbízható alapot nyújtanak az országunkat, a településeinket és a közvetlen lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez. A népszámlálásról szóló 2018. évi CI. törvény alapján az adatszolgáltatás mindenkinek kötelező. A háztartások ennek október 1–16. között önállóan, a kérdőívet interneten kitöltve tehetnek eleget. Ezt követően október 17. és november 20. között számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyek nem éltek az online kitöltés lehetőségével.

A népszámlálás lebonyolításához a KSH a települési, illetve a fővárosban a kerületi önkormányzatok jegyzőivel közösen, országosan közel 28 000 számlálóbiztos toborzását kezdi meg. A népszámlálálás során a számlálóbiztosok feladata a rájuk bízott számlálókörzet bejárása, a címek ellenőrzése és a kérdőívek kitöltése azokban a háztartásokban, ahonnan az internetes önkitöltési időszakban nem érkezett be kérdőív. A háztartásoktól kapott válaszokat a számlálóbiztosok tableteken rögzítik, így hazánk történetében az idei lesz az első elektronikus, papírkérdőívek nélkül megvalósított népszámlálás.

A számlálóbiztosi feladatra jelentkezők előzetes képzésen vesznek részt, munkájukat a gyakorlati felkészülési feladatok sikeres elvégzését követően kezdhetik meg.

A népszámlálás helyi előkészítéséről és az adatfelvétel végrehajtásáról helyi népszámlálási felelősként a települési, a fővárosban pedig a kerületi önkormányzatok jegyzői gondoskodnak a KSH szakmai felügyelete és támogatása mellett. Ennek megfelelően a jelentkezéssel, a jelentkezési időszakkal és határidővel kapcsolatban az érdeklődők a polgármesteri, valamint a közös önkormányzati hivataloknál kérhetnek információt.

A számlálóbiztosi feladatokhoz kapcsolódó jelentkezési feltételek, illetve a népszámlálás kapcsán további információk a KSH honlapján találhatók: https://www.ksh.hu/szamlalobiztostoborzas

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020