Pünkösdi ünnepi forgalom

Pünkösd ünnepekor a vonatok június 5-én vasárnap az ünnepnapi, 6-án hétfőn a vasárnapi, 7-én kedden már a munkanapi menetrend szerint közlekednek. Jelentősen megnövekedhet az utasforgalom, ezért érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket. A Volánbusz-járatok és a HÉV-ek közlekedési rendje is módosul.

A kiemelt, forgalmasabb vonalakon a csúcsidőszakokban közlekedő InterCity vonatokhoz – a lehetőségekhez képest – több kocsit kapcsolnak a helyjegy fogyásától függően. A megújult ELVIRA menetrendi keresőben már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy-eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő kapacitással közlekedő (InterCity, railjet) vonatokat.

A várható jelentős utasforgalom miatt, és a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében, érdemes a jegyváltáshoz igénybe venni az 5 százalékos kedvezményt nyújtó automatákat, vagy 10 százalékos kedvezménnyel az online jegyvásárlást a megújult Elvirán vagy a MÁV mobilalkalmazásban.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt június 3-án, péntek 10 órától 6-án éjfélig vehetik igénybe. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményeikkel.

A Technológiai és Ipari Minisztérium döntése szerint a pünkösdvasárnapra eső június 5-e helyett június 8-án (szerdán) éjfélig érvényesek a május havi és második félhavi bérletek a MÁV-Volán-csoport járatain. A háromnapos hétvége után, a keddi munka- és iskolakezdés miatt sokan egyszerre vennék meg új bérleteiket, de a meghosszabbított felhasználhatóságnak köszönhetően több nap áll rendelkezésre a júniusi bérletek megvásárlására, elkerülhető a sorban állás. A gyorsabb kiszolgálás érdekében a jegy- és bérletvásárláskor továbbra is érdemes az elektronikus értékesítő felületeket használni, például a MÁV mobilalkalmazást.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020