Drágulás várható a komáromi ingatlanpiacon

Az ingatlanpiaci szakértők a hazai ingatlanárak tekintetében drágulást várnak a 2022-es esztendőtől. Az ingatlannet.hu az elmúlt év eseményeinek tükrében, valamint a korábbi statisztikai adataira és tapasztalataira támaszkodva vizsgálta meg, hogy a jóslat igaz lehet-e Komárom ingatlanpiaci áraira is.

Ez történt korábban hazánkban:

Bár Magyarországon az ingatlanárak még a koronavírus előtt esni kezdtek, a fordulópontot sokan a járványidőszaknak tudják be. Az igazság azonban az, hogy a hazai ingatlanárakra, valamint az ingatlanok keresletére és kínálatára nemcsak a koronavírus hullámai gyakoroltak hatást, hanem a különböző kormányzati intézkedések (otthonteremtési és felújítási támogatás, 5 százalékos áfa, illetékmentesség) is. Ezeken felül ráadásul lassan már egy éve jelen van építőipari anyagok drágulása, ami tovább bonyolítja a helyzetet.

A komáromi ingatlanárak az elmúlt egy éveben

Komáromban az elmúlt időszak eseményeinek hatására valamennyi lakóingatlan-típus átlagára emelkedett 2021-ben. A drágulás mértéke azonban eltérő volt. A családi házak bátrabban, míg a lakások óvatosabban lépdeltek felfelé az árlétrán.

A komáromi házak átlagára a tavalyi év első felében inkább csak stagnált és végül a második félévben kezdett el emelkedő tendenciát mutatni. Éves összesítésben a Komáromban eladásra kínált családi házak átlagos négyzetméter ára csaknem 30 százalékot drágult, 360 ezer forintos négyzetméterenkénti árról 460 ezer forintra. Ez egy 100 m2 alapterületű családi ház esetében átlagosan 10 millió forintos drágulás jelent.

Komárom lakáspiacán mérsékelt emelkedtek az árak. A téglalakások éves szinten átlag 15 százalékos, míg a panellakások átlag 10 százalékos dráguláson mentek keresztül.  Ennek eredményeképpen a téglalakások évzáró átlagosan négyzetméter ára 520 ezer forint, a paneleké pedig 420 ezer forint lett. Így ha egy 50 m2 alapterületű téglalakást veszünk, akkor 3,5 millió forintos áremeléssel lehetett találkozni, egy ugyanekkora méretű panellakás esetében pedig szintén 2 millió forint volt az év eleji és végi átlagár közötti differencia.

Folytatódik a dráguló tendencia Komáromban

Az országos trendeket a GKI és a Masterplast által végzett felmérés vázolja: ezek szerint Budapest és vidék ingatlanárai a jövőben egyre jobban szétválhatnak. A használt-lakás piac tekintetében Budapesten 4-5 százalékos lehet a drágulás, míg a vidéki településeken 2-3 százalékos. Az új építésű lakások piacán mind a fővárosban, mint vidéken 7-8 százalék körüli áremelkedésre lehet számítani.

A felmérésből arra lehet következtetni, hogy Komárom ingatlanpiaci árai is drágulás vár – függetlenül attól, hogy családi házról vagy valamely lakástípusról van szó. Az emelkedésnek csak a járvány megfékezésére hozott korlátozások vagy egy váratlan esemény szabhat gátat.

Az alapanyagárak drágulása tovább emeli az ingatlanárakat!

Az építőipari anyagárak már tavaly február óta dráguló tendenciát mutattak – márpedig ez nemcsak a vállalkozókat, hanem a vásárlókat is sújtja – ráadásul e téren további 20 százalékos emelkedés várható 2022 elején. Ennek fő okozója, hogy többszörösére növekedett a gyártók energiaköltsége.

Már azt is tudni lehet, hogy az alapanyagok közül, melyeknek fog legjobban megemelkedni az ára: a tégla, a gipszkarton és az üveggyapot ára is megugorhat idén, de sokak szerint az ablakgyártók is nagyot emelnek majd az áraikon. Természetesen ez az áremelkedés hatással lesz az ingatlanpiacra is – az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is sokkalta drágábbak lehetnek. Így azok, akik újépítésű lakásvásárlást vagy felújítást terveznek jobb, ha minél előbb megteszik.

Forrás: https://www.ingatlannet.hu/

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020