A harmadik oltásra javasolt vakcinák

Mivel a legtöbb európai országban nem engedélyezték a keleti vakcinákat, és ezért nem is ismerik el védettnek az azokkal oltottakat, sok magyar gondolta, hogy harmadiknak olyan vakcinát kér, amit az unióban is jóváhagytak. Az utazás azonban sajnos ezzel sem lesz minden érintett számára egyértelműen egyszerűbb.

Augusztus 1. óta van lehetőség Magyarországon 3. dózis Covid-vakcinát kérni legalább négy hónappal a második adag beadása után. A koronavirus.gov.hu legutolsó adata szerint már 96 ezren oltatták be magukat harmadik oltással.

A harmadiknak adandó védőoltás típusát az oltó orvos választja ki az úgynevezett heterogén oltási séma szerint, vagyis a megerősítő vagy emlékeztető oltásnak – ha csak nincs ezzel kapcsolatban orvosi ellenjavallat – az erősebb immunválasz kiváltása érdekében másfajtának kell lennie, mint amilyen az első kettő volt.

koronavirus.gov.hu által ismertetett szakmai ajánlás szerint az, aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Az alábbi táblázat segít ennek megértésében:

Alapimmunizálásnál használt vakcinákA harmadik oltásra javasolt vakcinák
Pfizer (mRNS)Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Moderna (mRNS)Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
AstraZeneca (vektorvakcina)Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Szputnyik (vektorvakcina)Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik
Sinopharm (inaktivált)Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Janssen (vektorvakcina)Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen

Uniós oltási igazolványt az oltóanyag típusától függetlenül eddig is bárki kaphatott, az európai államok többsége azonban csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákkal oltott, ezért

a magyar utazók közül is csak azokat tekinti védettnek, akik Pfizert, Modernát, Janssent vagy AstraZenecát kaptak. A többiekre az oltatlanokra vonatkozó szabályok vonatkoznak, vagyis kötelező PCR-teszt vagy karantén.

Több országba is beutazhatnak ugyan azok, akiknek valamely keleti vakcina szerepel az oltási igazolványában, de ezzel tulajdonképpen nem sokra mennek. Ausztria például a közelmúltban megkönnyítette az utazást a Sinovaccal, a Sinopharmmal oltottak számára, hozzátéve, hogy vakcinával beoltott utazók ők továbbra sem fogadják szállodákban, éttermekhez és nem férhetnek hozzá egyéb szolgáltatásokhoz sem Ausztriában. 

Az uniós oltási igazolványban a tulajdonos nevén és azonosítóján kívül az oltóanyag típusa és gyártója, a beadott adagok száma és az oltás(ok) beadásának napja szerepel. Alapesetben a második adag védőoltástól számított két hét után tekintik védettnek az utazót, de csak akkor, ha ugyanannak a vakcinának a két dózisát kapta meg.

Ezért jelent csak elvi felmentést az utazási korlátozások alól a 3. oltás, kivéve, ha valaki az amúgy is egy dózisú Janssent kéri, illetve kaphatja. Mint a fenti táblázatból kiderül, ez azok közül, akiket valamelyik keleti vakcinával oltottak, a sinopharmosok számára opció, azoknak viszont, akik korábban az orosz oltóanyag mellett döntöttek, nem.

Nekik szakmailag legalábbis nem ajánlják, hogy ismét vektorvakcinát kapjanak, mert így nem maximalizálható az oltás hatékonysága.

Egyre több országban adnak már be, vagy terveznek azonban 3. oltásokat. Az emlékeztető oltások megjelenjenek az uniós vakcina-igazolványokban,  így a jövőben is a tagállamokon múlik majd, hogy a vakcinák mely kombinációját fogadják el.

forrás: novekedes.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020