Szúnyoggyérítés Komáromban

Az országos központi szúnyoggyérítés keretén belül a katasztrófavédelmi szerv földi kémiai védekezést végez Komáromban 2021. július 08-án a napnyugta utáni időszakban. Tartaléknapok: 2021. július 09-10.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Komáromban ULV technikával végezteti a szúnyoggyérítést, ez az eljárás nagyon kicsi, 30-60 mikrométer átmérőjű permetcseppek kibocsátásával jár, a kezelés során füstköd nem tapasztalható. Kevésbé látványos, mint a melegködös szúnyoggyérítés, de hatása a szakemberek szerint megegyezik a melegködös gyérítés hatásosságával.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020