Kezdődik az újranyitás

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

Orbán Viktor kedd késő délután közösségi oldalán jelentette be, hogy Magyarországon már 2,5 millió embert beoltottak. A miniszterelnök kiemelte, hogy egy hónap alatt két és félszeresére nőtt a beoltottak száma, ennek köszönhetően pedig már szerdán megnyithatnak az üzletek és újraindulhatnak a szolgáltatások, a Kereskedelmi és Iparkamara javaslatának megfelelően négyzetméter-alapú szabályozással. Megmutatjuk, hogy miként zajlik az újranyitás első lépése, valamint azt is, hogyan folytatódhat, amint az oltottak száma eléri a 3, majd a 3,5 milliót.

Magyarország lehet majd az egyik első EU-tagállam, ahol teljesen újraindul az élet, hiszen a rendkívül sikeres oltási kampány az elmúlt hetekben még nagyobb sebességgel zajlik. Emellett folyamatosan érkeznek a vakcinák, az EU-ban példátlan módon öt oltóanyaggal is oltanak Magyarországon. Így sokkal több embert és sokkal gyorsabban tudnak itthon biztonságosan beoltani, mint a többi tagállamban.

A legfrissebb adatok alapján lakosságarányosan nézve Magyarországon kétszer annyi a beoltott, mint az uniós átlag. Az Our World Data szerint jelenleg a magyar lakosság 25,18 százaléka kapott már legalább egy adag vakcinát, miközben az európai uniós átlag csupán 12,79 százalék. Ezzel Magyarország Málta mögött a második helyen áll az EU-n belül, és világszinten is kimagasló helyet foglal el. 

A mai napon (március 27-én) megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet.

A jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta:

  • a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra;
  • a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek;
  • a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani;
  • az üzletek este fél 10 és reggel 5 óra között kötelesek zárva tartani;
  • az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent;
  • a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni;
  • az üzlet köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.
Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020