MÉG ZÖLDEBB A KOMÁROMI LIGET

Komárom Város Önkormányzata -. a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 170 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével – megújította a Jókai ligetet és környékét.
A TOP-2.1.2-16 „Zöld város kialakítása” című pályázat célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, a városi zöld környezet megteremtése, hogy a fejlesztések területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez.
A projekt keretében megtörtént a Jókai liget kertészeti megújítása, a túlnőtt, beteg fák eltávolítása, a menthetők ápolása, a gyepes felületek és ágyások felújítása, a meglévő növényzet ápolása, a kivágott fák pótlása; funkcióbővítésként pedig a rendezvénytérként szolgáló terület felújítása, a szükséges infrastruktúra kiépítése, zenepavilon és kiszolgáló épület létesítése, valamint szabadtéri fitness eszközök és további utcabútorok elhelyezése. Tekintettel a természet közelségére, a kiszolgáló épület és a zenepavilon faburkolatot kapott, ezzel is segítve a környezetbe való beolvadást. Felújították a járdák és kapubehajtók burkolatait a Táncsics Mihály utca – Beöthy – Bem utcák közötti szakaszának déli oldalán, valamint a Beöthy utca Sport utca – Táncsics Mihály utca közötti szakaszán. Megvalósult a Táncsics utca zöldfelületeinek megújítása a jobb városi klíma és árnyékolás érdekében, valamint a Brigetio Gyógyfürdőhöz kapcsolódó parkolók átépítése, lombos, klímatűrő fákkal való árnyékolása, a fürdőbejárat biztonságosabb gyalogos megközelítésének kialakítása, kerékpártárolók elhelyezése.
Innovatív elemként Platio napelemes térkőburkolattal látták el a fürdőbejárat előtti részt. A burkolat által megtermelt energiát az ülőfalakban elhelyezett USB töltők és a LED-es lámpatestek közvetlenül fel tudják használni.
A 170 millió Ft támogatásból megvalósuló beruházás a környezeti értékek fontosságát, a zöldebb környezet kedvező társadalmi és környezeti hatásait közvetíti, és segíti a felelősségteljes magatartás kialakulását a környezeti értékekkel szemben.

További információ kérhető:
Komárom Város Önkormányzata
2900 Komárom, Szabadság tér 1.
Tel.: 34/341-941, komaromtv@novonet.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020