Hétfőtől már a kínai vakcinával is oltanak

A héten megérkeztek a kínai vakcinák megyénkbe. Dr. Kreft-Horváth Loránd komáromi háziorvos pénteken AstraZenecával oltott, hétfőtől pedig Sinopharmot ad be regisztrált betegeinek.

Hatvan év alatti krónikus betegeket oltott be dr. Kreft-Horváth Loránd háziorvos. Elmondta, azért is péntekre hirdették meg az időpontot, mert az AstraZeneca a páciensei felénél erős immunreakciót váltott ki, egy, másfél napos levertséget okozott. Így azonban az oltottak szombaton kipihenhetik magukat, pénteken pedig egész nap el tudták érni a rendelőt, ha valami probléma adódott volna.

A háziorvos hangsúlyozta, egyik oltásnál sem volt szövődmény, vagy komolyabb oltás által kiváltott reakció.
– A vakcinák megfelelnek a leírásuknak, teljesen biztonságosak – hangoztatta a szakember. – Megfelelő immunizációt hajtanak végre az emberi szervezetben.

Hétfőn a komáromi háziorvos már az új rendelőjében várja azokat, akik megkapják az ötvenöt kínai vakcinát. A Sinopharm oltást is meg kell ismételni, hazánkban egységesen 28 nap után adják be a második adagot. Az oltóanyagok érkezése folyamatos. Dr. Kreft-Horváth Loránd elmondta, a kínai vakcina 18 év felett bárkinek ajánlható, a most érkezett adagokat a háziorvosok a 60 év feletti időseknek adják be.

A doktor korábban arról is beszélt, több olyan betege is van, akik ősszel már elkapták a koronavírust, most azonban újra tapasztalták a tüneteket. Szerinte ez is azt támasztja alá, hogy valódi védettséget csak az oltás adhat, ezért is javasolja mindenkinek a regisztrációt.

Minden háziorvos listát kap a regisztrációk alapján, amelyek általában azt is tartalmazzák, kit melyik típusú oltásra osztottak be. Vannak „szabadabb” listák is, ahol az orvos mérlegelheti, ismerve páciensei alapbetegségeit, állapotát, hogy milyen sorrendben hívja be őket. Ettől a gyakorlattól nem szabad eltérni, az orvosok egyértelmű utasításokat kapnak, hogy járjanak el.

A pénteken beoltottak a vakcina beadását követően fél órát a rendelőben maradtak megfigyelésen. Két hölgy lapunknak arról beszélt, nagyon várták már, hogy megkaphassák az oltást. Bár családtagjaik közül más még nincs beoltva, remélik, hogy ők is mihamarabb sorra kerülnek. Hozzátették azt is, senki se féljen a szúrástól, véleményük szerint ugyanis ez az oltás még az influenzaoltásnál is kevésbé kellemetlen.

forrás: kemma.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020