Fokozott NAV ellenőrzés várható

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzései idén a hibák javítására, a hiányosságok pótlásának támogatására fókuszál, ami nem azt jelenti, hogy a szándékos adóelkerüléssel szemben nem lép fel határozottan. A kockázatok súlya szerint kerül sor a jogkövetési, illetve az adó- vagy vámellenőrzésre – derül ki az adóhivatal honlapján hozzáférhető éves ellenőrzési tervből.

Az ellenőrzések négy fő területe 2021-ben:

1. Jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek és ágazatok ellenőrzése

  • elektronikus kereskedelem,
  • élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása,
  • beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél,
  • rizs, szója, műtrágya),
  • építőipar,
  • használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint a gépjárműjavítás,
  • ingatlanközvetítés,
  • számítástechnikai termékek kereskedelme,
  • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
  • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem.

2. A költségvetés bevételeire kockázatot jelentő adóalanyok célzott kockázatelemzésen alapuló ellenőrzése.

A 2021. január 1-jén kiterjesztett kötelező online számlaadat-szolgáltatás és a korábbi értékhatár eltörlése jelentősen fokozza az adatelemzésekben rejlő lehetőségeket. A NAV hatékonyabban képes a számlázási láncok feltárására, a csalárd adózói magatartás okozta általános forgalmi adóban a költségvetési bevételek kiesésének megakadályozására. Kiemelt feladat a nemzetközi információcsere keretében érkező adatok hasznosítása az
ellenőrzések során.

A „Foglalkoztatotti riasztás” rendszer adataira támaszkodva a foglalkoztatással összefüggő csalárd adózói magatartás feltárása, valamint a gyors hatósági reagálás szintén kiemelt feladat.

3. Kiemelt adózók ellenőrzése

A költségvetési bevételek biztosítása céljából a kiemelt és legnagyobb adóteljesítményű adózók ellenőrzése nemzetgazdasági súlyuknál fogva a NAV ellenőrzéseinek középpontjában áll. A határokon átnyúló ügyletek ellenőrzése a nemzetközi információcsere alapján fogadott adatok birtokában 2021-ben nagyobb hangsúlyt kap.

4. Az önkéntes jogkövetés támogatása

Az önkéntes jogkövetés támogatására azoknál az adózóknál, amelyeknél az adóbevallások elemzésekor kis összegű adóeltérésekre derül fény, támogató eljárásokat, a nagyobb összegű adóeltéréseknél és a több területen is észlelhető anomáliákhoz köthető adózóknál jogkövetési vizsgálatokat végez a NAV. Azoknál az adózóknál, amelyek együttműködésének hiányában a támogató eljárás eredménytelen, adó-ellenőrzéseket végez a NAV.

A feltárt anomáliákat azok kockázati súlyának megfelelően az adózóval rendeztetni kell a megfelelő kapcsolatfelvétellel, például tájékoztatólevél kiküldésével.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020