Ingyenesen utazhatnak a védekezésben közreműködők

Továbbra is ingyenesen utazhatnak a veszélyhelyzettel összefüggő feladatokat ellátó, illetve a koronavírus-világjárvány elleni védekezésben közreműködő személyek a MÁV-csoport járatain.

A Kormány döntése alapján a koronavírus-világjárvány következtében elrendelt veszélyhelyzetet és a veszélyhelyzetben hozott rendkívüli intézkedéseket a meglévő kötelezettségek változatlanul hagyásával fenntartja. Emiatt február 7. után is korlátlan díjmentes utazásra jogosultak másodosztályon az egészségügyi dolgozók, valamint a védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi hallgatók, szociális, rendvédelmi és közigazgatási dolgozók a MÁV-csoport – a vasút, a HÉV és a Volánbusz – járatain is.

Az egészségügyi dolgozók, valamint a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók számára már november 11-től korlátlan díjmentes utazási lehetőség van érvényben. A díjmentes utazás csak másodosztályon vehető igénybe. December 16-tól kiterjesztették a kedvezményezettek körét. Ha a vírus elleni védekezésben vesznek részt, ingyen utazhatnak a szociális, gyermekjóléti vagy gyermekvédelmi szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál dolgozók, a közszolgálati tisztviselők és kormánytisztviselők, a honvédelmi vagy rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél jogviszonyban állók is, azaz a MÁV-START, a MÁV-HÉV és a Volánbusz járatait ingyenesen használhatják. A jogosultságot minden esetben igazolni kell.

A kedvezmény a személyazonosság igazolására alkalmas okmány és a munkáltató által kiállított igazolás felmutatásával vehető igénybe. Az igazolás 486/2020. (XI. 10.) és az 582/2020 (XII.15.) kormányrendeletek mellékleteként érhető el, ugyanitt érdemes tájékozódni az érintettek pontos köréről is.

Ismét meghosszabbítják a lejáró okmányok érvényességét is, amelyek közül számos utazási kedvezmény igénybevételére is jogosít – például a diákigazolványok és az ezeket helyettesítő igazolások –, ezért az érvényesség meghosszabbítására vonatkozó előírásokat a kedvezmények érvényesítésekor is figyelembe veszik.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020