Három hete nem regisztráltak ilyen kevés új fertőzöttet megyénkben

A koronavirus.gov.hu legfrissebb adatai szerint az elmúlt napok tekintetében továbbra sem kiugróan magas az új fertőzöttek száma Komárom-Esztergom megyében.

december 15-én 1893 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 285 763 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 7237 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 83 115 fő, az aktív fertőzöttek száma 195 411 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 21 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti. 7845 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 597-en vannak lélegeztetőgépen.

Komárom-Esztergom megyében a rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint hétfőről keddre csupán 110 új fertőzöttet regisztráltak egyetlen nap alatt. Ez a folyamatosan csökkenő tendencia december 11-e óta tart. Ilyen kevés új fertőzöttet egyetlen nap alatt utoljára 21 nappal ezelőtt, november 23-án jegyeztek fel, akkor 80 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Fotó: koronavirus.gov.hu

A kormányzati portál felhívja a figyelmet, hogy szombattól a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját, hogy a karácsonyi bevásárlások idején ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztés ezzel ellentétes döntésig marad érvényben – az erről szóló kormányrendelet pénteken jelent meg a Magyar Közlönyben. Mostantól időkorlátozás nélkül vásárolhat bárki az élelmiszerboltokban, a patikákban és a drogériákban is.

Az idősek vásárlási sávjának felfüggesztését a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. A vásárlás során továbbra is kötelező a maszk viselése. Az időseket arra kérik, hogy ha tehetik, akkor inkább kérjék hozzátartozójuk segítségét a bevásárláshoz, de ha személyesen mennek vásárolni, akkor kerüljék a zsúfolt üzleteket – hívják fel a figyelmet a tájékoztató portálon.

Továbbra is a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme a cél. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedések, amelyeket a kormány további egy hónapig meghosszabbít, tehát január 11-ig fennmarad a jelenlegi kijárási tilalom és a többi védelmi intézkedés. A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020