Újabb szakmai csoport célzott tesztje kezdődik

A területi közigazgatásban dolgozók tesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés hétfőtől. A tesztelésekben felhasználják a bölcsődék, óvodák, nevelési és oktatási intézmények és szociális otthonok kéthetes tesztelése során szerzett tapasztalatokat.

Mint ismeretes, 2020. november 20-án indított átfogó, országos célzott csoportos tesztelést a kormány, hogy felmérje a fertőzöttek arányát azokban a hivatásrendekben, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el. Az Operatív Törzs a bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben két hete zajló antigén gyorstesztekkel végrehajtott tesztelési folyamat tapasztalatai alapján ezekben a szakmacsoportokban felmérte az átfertőzöttség mértékét, orvos- és egyészségtudományi képzésben résztvevő egyetemisták bevonásával a tesztelők két alkalommal kiszűrték a pozitív eseteket a vírus terjedésének csökkentése érdekében. A kéthetes tesztelés soha nem látott szakmai és koordinációs együttműködés eredményeként jött létre, amelyben egyetemi hallgatók, kormányhivatalok és számos támogató társszervezet vesz részt.

Az iskolai teszteléseket követően az Operatív Törzs tovább elemzi az első és második heti adatokat, és később dönt arról, hogy ezekben a szakmacsoportokban lesz-e újabb tesztelés a későbbiekben. A szociális otthonokban, ahol az elmúlt heti tesztelések eredményei alapján a fertőzöttek aránya magasabb (országosan 3,7%) mint más szakmacsoportoknál, a kormányhivatalok továbbra is biztosítják a tesztelés lehetőségét az intézmények számára. Az egészségügyi alapellátásban és járóbeteg szakellátásban a kormányhivatalok ugyanígy továbbra is heti rendszerességgel biztosítják a szükséges tesztmennyiségét. Ezek az intézmények ugyanis rendelkeznek megfelelő szakmai képzettségű humánerőforrással a tesztelés elvégzésére.

Az Operatív Törzs döntött arról is, hogy hétfőtől az ügyfelekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő területi közigazgatási dolgozók csoportos tesztelését végzik el. A bölcsődékben, óvodákban, nevelési oktatási intézményekben, szociális intézményekben és egészségügyi intézményekben végzett tesztelések tapasztalatai alapján a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban is minden dolgozót letesztelnek, aki ezt kéri és aláveti magát a tesztelésnek. Ahogy korábban is, a tesztelés a most kijelölt szakmacsoportnál is önkéntes és ingyenes. Az Operatív Törzs a tesztelési folyamat tapasztalatait folyamatosan értékeli, elemzi.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020