Adventi veszélyek

Elmúlt vasárnap kezdetét vette az adventi időszak, elkezdődött a karácsonyra való készülődés. Meggyújtottuk az adventi koszorún az első gyertyát, már érezni lehet a fenyőkoszorú illatát, sokan meghittebbé varázsolják a lakást fényfüzérekkel, mécsesekkel is. Talán bele sem gondolunk, mindez mennyi veszélyt hordoz magában. Az adventi időszakban megkétszereződik a lakásokban keletkező tűzesetek száma. Idén Komárom-Esztergom megyében már 236 lakásban következett be tűzeset. Ebből összesen 162 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra is. Ezek a számok a tavalyi év számait beérni látszanak. Ezért fontos, hogy kiemelt figyelemmel járjunk el az adventi időszak alatt is a lakásunk, otthonunk tűzvédelmével összefüggésben. Hogy mik a leggyakoribb kiváltó okok, és mit tehetünk a lakástüzek csökkentése érdekében?

A legtöbb tüzet a gyertyák, és mécsesek okozzák. Különösen figyeljen arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, így tehát a gyertya alá mindig tegyen nem éghető alátétet, a koszorút ne a terítőre, hanem egy tűzálló tálcára helyezze, és soha ne hagyja felügyelet nélkül az égő gyertyákat.

Fontos, hogy csak megbízható helyről vásároljon fényfüzéreket. A rosszminőségű fényfüzér nem csak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásároltat veszi elő, használat előtt mindig ellenőrizze sértetlenségét. Ha a vezeték, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használja tovább. Éjszakára, vagy ha elmegy otthonról mindig húzza ki a fényfüzért a konnektorból.

A karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát, vagy csillagszórót, mert a fenyő könnyen meggyulladhat, különösen, ha kiszáradt. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól.

A karácsonyra jellemző még, hogy ilyenkor az emberek többet sürögnek-forognak a konyhában. Készül az ünnepi menü, közben csomagoljuk az ajándékokat, a nagytakarítást végezzük, hogy a lakás a legszebb pompájában tündökölhessen a vendégek előtt. Ebben a nagy kavalkádban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj. Fontos, ha a zsír, vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsuk vízzel! Helyette például tegyünk rá fedőt, és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. A továbbiakban az Országos Tűzmegelőzési Bizottság videóit láthatják:

Hogy időben észlelhesse a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonába egy füstérzékelőt.

A füstérzékelővel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020