Jövőre elfelejthetjük a készpénzt

Januártól változik a szabályozás: immár egyetlen, online pénztárgéppel rendelkező kereskedő sem utasíthatja el, ha készpénz nélkül akarunk fizetni. A Pénzügyminisztérium meghosszabbítja kedvezményes bankkártya-terminál telepítési programját.

Néhány hónap

Miután az érintésmentes fizetés gyorsan elterjedt, ráadásul annak értékhatárát is megnövelték 15 ezer forintra, egyre többen felejtünk el magunknál készpénzt hordani, hisz egyre kevésbé van rá szükség. Most azonban még előfordul, hogy egy-egy kereskedőnél nem tudunk elektronikusan fizetni, ilyenkor készpénz hiányában vagy fel kell keresnünk egy ATM-et, vagy eltekintünk az adott helyen való vásárlástól.

Ez a probléma azonban néhány hónap múlva megszűnik: 2021. január 1-jétől minden vállalkozásnak, amely online pénztárgéppel rendelkezik, kötelező lesz a készpénzmentes fizetés valamely formáját elfogadni. Ez nem csak bankkártya lehet: az azonnali fizetési rendszernek köszönhetően immár lehetséges az átutalással való fizetés, hisz az összeg 5 másodpercen belül megjelenik a fogadó számláján. A vásárló telefonján mobilbankos utalást indíthat, és ezt megkönnyíti, ha a kereskedő ehhez másodlagos azonosítót ad meg, amely leegyszerűsíti a folyamatot.

QR-kód

Ezen túlmenően más fizetési módok is elterjedhetnek, például a QR-kódos fizetés, ami gyakorlatilag az utalás egy automatizált, egyszerűsített formája, melynek során a kereskedő minden fizetésnél generál egy egyedi QR-kódot, melyet a vevő telefonjával lefotóz, és már le is zajlik a fizetés. A bankok közül több már most is lehetővé teszi a QR-kódos fizetést, jövőre már valószínűleg minden banknál elérhető lesz.

Kedvezményes program

Eddig Magyarországon 200 ezer pénztárgép mellett volt kártyaleolvasó terminál, és még 60 ezer volt június végén, ahol nem volt elektronikus fizetési lehetőség. A jogszabályváltozás így utóbbiakat érinti, és ha úgy döntenek, hogy terminált telepítenek, gyakorlatilag nem fog pénzükbe kerülni, hisz a Pénzügyminisztérium második termináltelepítési programjának keretét nem használták fel, ezért a program határidejét 2021. június 30-ig meghosszabbítják.

Alacsony jutalék, növekvő forgalom

A programban résztvevő kereskedőkkel szerződő szolgáltatók nem számolhatnak fel a kereskedőknek egy százaléknál nagyobb jutalékot a forgalom után, így már az a korábban a kereskedők egy része által hangoztatott indok sem állja meg a helyét, hogy a több százalékos jutalék miatt áremelés nélkül komoly bevételtől esnek el. Ezzel szemben a forgalom szinte mindenhol növekedni fog, hisz a készpénz nélküli vásárlók egyre gyarapodó tábora ezután nem kell, hogy elkerülje ezeket az üzleteket.

forrás: novekedes.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020