Megtriplázódott a munkát kereső diákok száma

A munkát kereső diákok száma megháromszorozódott a tavaly nyárhoz képest – nyilatkozta a növekedés.hu-nak Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja. Hozzátette: június második felében rekordot döntött a honlapjuk látogatottsága, napi közel tízezer egyedi látogatójuk volt. Vannak olyan szektorok, mint a vendéglátás, ahol drasztikusan csökkent a diákmunka iránti igény, mivel elsődlegesen mindenki a főállású munkavállalóinak akar lehetőséget biztosítani.

A koronavírus-járvány minden országban megnövelte a munkanélküliséget, ezért most a nyári munkára vágyó tanulók számára sem könnyű megtalálni a megfelelő lehetőséget, sok cégnél leépítésekre került sor.

Virág Viktor arról is beszélt, hogy a nyelvtudás előnyt jelenthet a felvételkor, leginkább a gyorséttermi, vendéglátós, turisztikai és gyakornoki munkáknál, egyes pozícióknál elvárás, az egyszerűbb fizikai munkakörökben viszont nincs relevanciája. Közölte: jelenlegi információik szerint körülbelül 2000 – 2500 diák munkavégzésére számítanak a nyári hónapokban.

Kérdésünkre válaszolva elárulta, hogy a bruttó órabérek jellemzően az 1.100 és 1.800 forint közötti sávban mozognak. 2020-ban az óránként fizetendő minimálbér bruttó 926 forint. Ez a minimum, ami a munkavégzésért jár. Egyes, mélyebb szaktudást igénylő munkakörökben, mint például a szoftverfejlesztés, azonban nem ritka 2000 – 4000 forintos órabér sem.

Jellemzően ismert cégekhez mennek a diákok. Az árufeltöltés népszerű a tanulók, hallgatók között, mert nem igényel előképzettséget, és klimatizált üzlethelyiségekben történik a munkavégzés. A cég szerint fontos tudni még, hogy a nagyobb városokban vagy azok közvetlen vonzáskörzetében lévő diákoknak könnyebb a helyzetük. Érdemes év közben is akár kisebb óraszámban dolgozni, mert a megrendelők elsőként az állandó diákoknak biztosítanak lehetőséget. A legtöbb diákmunka-közvetítő cégnél a weboldalukon be kell regisztrálni, majd ezt követően lehet jelentkezni az aktuális diákmunkákra.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020