Melyik tengerpartra mehetünk biztonságban?

Hiába oldották fel a korlátozások jó részét, az adriai turizmusra építő országok közül többen újra szigorítani kezdtek, mert kisebb gócpontok alakultak ki, és a vírus továbbra is terjed.

A korlátozások feloldásával nőtt az emberi kontaktusok száma, ezért számítani lehetett rá, hogy emelkedhet a koronavírus fertőzöttek száma, ám a lakosság hozzáállása, fegyelmezettsége sokat enyhít a helyzeten.

Olaszország

Továbbra is Olaszországban a legsúlyosabb a helyzet, bár így is sokat javult a márciusi-áprilisi állapotokhoz képest. Az utóbbi időben azonban lazult a lakosság figyelme: kétharmaddal esett vissza a szájmaszk vásárlása és ennek viselete is. 

Ezért továbbra is érvényben van számos szigorítás, sőt, újakat vezetnek be: kétszeres tesztelésnek vetik alá az Európai Unión kívüli országokból Olaszországba utazókat a koronavírusos fertőzöttek kiszűrésére az olasz egészségügyi miniszter bejelentése szerint.

Az első vírustesztet a tervek szerint az olaszországi repülőtereken végzik el az Egyesült Államokból, Indiából és Brazíliából érkezőkön. Korábban Banglades is a listán volt, de Olaszország kedden felfüggesztette a bangladesi járatok fogadását a magas esetszám miatt. Róma több mint 13 ezres bangladesi közösségének tagjai között is vírustesztelést indítottak.

A vírusteszt egyébként nem helyettesíti a karantént, amely továbbra is tizennégy napig kötelező. Olaszország június 3-tól az EU-tagállamok, július elsejétől pedig a világ többi országa előtt is megnyitotta határait.

Az utóbbiakból érkezők számára azonban továbbra is kötelezőnek számít a házi karantén, de ezt sajnos nem mindenki tartja be, noha az egészségügyi minisztérium pénzügyi segítséget nyújt ahhoz, hogy a karanténba helyezetteket szállodákban vagy bérelt lakásokban helyezzék el. Aki megszegi a karantént, háromtól tizennyolc hónapig terjedő börtönbüntetést, valamint akár ötezer eurós bírságot kockáztat. 

Szlovénia

Szlovéniába a múlt szombat óta csak bizonyos feltételekkel engedik be a Franciaországból, Csehországból és Horvátországból érkezőket.

Az úgynevezett sárga listán szereplő országok állampolgáraitól 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet is kér, és meg kell indokolni a beutazás célját is.

Amennyiben turistaként érkeznek az országba, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon. Kedden aztán enyhített Ljubljana, így a francia és – a sziléziai régió kivételével – a cseh állampolgárok előtt újra zöld a jelzés. 

A nem uniós állampolgároknak viszont két hét karanténba kell vonulniuk. Szlovéniában is akad olyan, aki megszegi a karantén-előírást, nekik pénz- vagy börtönbüntetéssel kell szembenézniük. Kedden azonban egy szigorítást is beígért a kormány, a legfrissebb adatok szerint ugyanis a százezer lakosra vetített koronavírusosok száma 9,85-re emelkedett, ami vészesen közelít az egészségügyi hatóságok által meghatározott 10 fős határhoz, amit a más országokból érkezőkkel szemben meghatároztak. Amennyiben a mutató valóban eléri a 10-et, úgy betiltják a tíz főnél több résztvevővel rendezett rendezvényeket. 

A hétvégén egyébként egy idősotthonban fertőződtek meg többen: a Total Slovenia News szerint 11-en kerültek kórházba a Vipava nevű intézményből. Szlovéniában keddig 1739-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és 111-en haltak meg.

Horvátország

A legfrissebb jelentések szerint megint elérte az áprilisi csúcsot a friss fertőzöttek száma a horvátoknál. Míg három hete csak 10-20 új eset volt naponta, számuk most már a százat közelíti. Ronthat a helyzeten, hogy a hétvégi választásokon csak ajánlott volt a maszkviselés. 
A fertőzések száma június közepén kezdett újra növekedni, azt megelőzően egy hónapig nulla és három között volt az új megbetegedések száma. Hétfőn 52-vel nőtt az új fertőzöttek száma, amely így  a 3272-öt, és miután nem regisztráltak új halálesetet, az első fertőzés négy hónappal ezelőtti megjelenése óta 113-an hunytak el.

A fertőzések száma múlt pénteken még elérte a 96-ot, ilyen számú napi esetet utoljára április 1-jén jegyeztek az országban. A diagnosztizált betegek közül 89-en vannak kórházban, közülük öten lélegeztetőgépen. Az aktív betegek teljes száma 930. 

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: a legnagyobb problémát a családi összejövetelek okozzák. Esküvőkön, keresztelőkön és más nyilvános rendezvényeken fertőződnek meg az emberek.

Zágráb egyébként április végétől, május elejétől szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot, valamint megnyitotta határait több európai uniós ország állampolgárai előtt. Horvátországban az uniós állampolgároknak is meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.

A nem uniós állampolgároknak is engedélyezi a beutazást, amennyiben üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak oda, vagy mert ott ingatlanuk van az országban. Amennyiben turistaként érkeznek, a szállásfoglalásról igazolást kell felmutatniuk a határon.

forrás: növekedés.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020