Fizet-e a biztosító, ha nyaralás alatt kapjuk el a vírust?

Egyre több repülőjárat indul újra, megnyitnak az államhatárok , lehetőség nyílt a nyaralásra. Mindezek mellett azonban tisztában kell lennünk azzal, hogy a koronavírus nem tűnt el, vagyis akár el is kaphatjuk külföldi nyaralásunk alatt.

Utazás előtt nem árt tisztázni, mit is ér most egy utasbiztosítás, illetve melyik társaság hogyan ítéli meg a covid-fertőzést. A járvány berobbanásakor nem volt teljesen egyértelmű a helyzet. A biztosítók és a Mabisz is igyekezett felmérni a helyzetet és rendkívül óvatosan viszonyult a problémához. Ma annyiban tisztult a kép, hogy a járvány miatt meghiúsult utak, járatok és foglalások, a hozzájuk kapcsolódó biztosítások már valamilyen módon rendezve, kezelve lettek, és nem indultak meg a tömeges kárfizetési igények a fertőzés miatt. 

Ma az a kérdés: a járvány és a vírus sajátosságainak ismeretében a jövőben fizet-e a biztosítás, ha a nyaralás alatt leszünk betegek.

A válasz nem egyértelmű. A biztosítók egységesen arra hivatkoznak, hogy a biztosítások nem terjednek ki azokra az országokra, amelyek szerepelnek a Külügyminisztérium által nem javasolt térségek listáján. Ez azonban a gyakorlatban nem sokat jelent. Ezen a listán ugyanis egyetlen európai ország sem szerepel. A koronavírus miatt egyedül Kína, annak is Hupei tartománya került fel a listára. Sem Olaszország, sem Franciaország, sem az Egyesült Államok vagy Spanyolország nem került fel a kerülendő országok listájára.

Ennek oka valószínűleg az, hogy az országok egyszerűen lezárták a határaikat, így okafogyottá vált a lista frissítgetése. Mindenesetre ma már bizonyosan nem lesz ezzel a listával dolga annak, aki Európán belül útra kel. A listán jellemzően háború sújtotta övezetek szerepelnek, aki ezekbe az országokba utazna, az valószínűleg egyéb óvintézkedéseket is meg fog tenni, hétköznapi nyaralóknak nincs dolga ezzel.

Ezzel együtt a biztosítóknak lehetősége van arra, hogy eldöntsék, vállalják-e a koronavírus – vagy bármilyen világjárvány – kockázatát vagy sem. Ez nem feltétlenül biztosító-specifikus, elképzelhető, hogy egy társaság egyik csomagjában kizáró ok a pandémia, a másik csomagjában pedig nem. Fontos, hogy a társaságok eltérően értékelhetik a pandémiát az utas-, az egészség-, és az életbiztosítások esetében, tehát minden esetben azt a szerződést kell átnézni, ami számunkra fontos, nem elég az általános tájékoztatás.

Aztán erről vagy nyilatkozik részletesen a biztosító vagy nem. Az Aegon például május 15-től kivette a kockázatok közül a koronavírust, így náluk erre a kockázatra is kiterjed a biztosítás mind az utas, mind az egészségbiztosítások esetében. Az Allianz még az európai járvány elején azt nyilatkozta, hogy nem fogja kizárni a koronavírusos eseteket a biztosítási körből, ennél újabb információt azonban nem tettek közzé – illetve az egykönnyen nem elérhető. Hasonlóképpen nem korlátozza a biztosítást a Groupama sem pedig az NN. Az Uniqa ugyanakkor ideiglenesen felfüggesztette utasbiztosítás kötését, kérdés, meddig tart majd ez az önkorlátozás.

Betegségre fizet, karanténra nem

Összességében a legtöbb biztosítónál nem kizáró tényező a koronavírus, annak ellenére, hogy a WHO szerint pandémiának minősül. Ez azt jelenti, hogy a nyaralás idejére ugyanúgy megéri utasbiztosítást kötni, mint eddig. Koronavírusos megbetegedés esetén, legyen szó akár halálesetről, akár kórházi ápolásról a legtöbb társaság fizetni fog.

Ami ugyanakkor bizonyos: az esetleges karantén kötelezettség minden esetben az egyén felelőssége és sem a karantén költségeit, sem egyéb kárt, kiadást nem lehet a biztosításba beletuszkolni. Erre egyre kevesebb ugyanakkor az esély, hiszen az országok folyamatosan szüntetik meg a karanténra vonatkozó előírásokat.

forrás: bank360.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020