Milyen szja adókedvezményeket lehet igénybe venni 2020-ban?

A kormány egyik hívószava: a munkaalapú társadalom, azaz a munkavállalás erősítése, támogatása. Ezt úgy teheti meg a legegyszerűbben, ha a munkára rakódó adók közül a személyi jövedelemadóhoz kapcsolja az igénybe vehető kedvezményeket. Így nagyon egyszerűvé válik a képlet: csak az fizethet kevesebbet adót, aki dolgozik is, bejelentett munkaviszonnyal rendelkezik, azaz GDP-t termel.

A Bank360.hu az szja bevallások közeledtével megnézte, milyen területeken, milyen mértékű SZJA-adókedvezmény vehető igénybe 2020-ban.

A munkavállalás dicsérete

A logikai folyamat tehát egyszerű: ha dolgozol, gazdasági értéket állítasz elő, melyből a munkáltatódnak bevétele lesz, ebből pedig adókat fog befizetni a béred után. Az egyik ilyen adó a személyi jövedelemadó. Ehhez gyakorlatilag nem kötődik semmilyen további ellenszolgáltatás, mint például az egészség- vagy nyugdíjbiztosítási járulékhoz, hiszen míg előbbi az állami ingyenes egészségügyi ellátást, utóbbi pedig a nyugdíjba vonuláskor folyósított nyugdíjellátást biztosítja.

Az SZJA jelenleg egységesen, tehát minden bérsávban 15%. A kedvezményeket ebből lehet igényelni, ami azt is maga után vonja, hogy nagyobb bérnél nagyobb összeget lehet visszaigényelni, ha azt másképpen nem szabályozzák, adott esetben maximalizálják.

Nyugdíj-előtakarékosság

Az öngondoskodás támogatása miatt mára egyre több termék közül választhatnak az ügyfelek. Így ma már elérhető nyugdíjbiztosítás, önkéntes nyugdíjpénztár és a nyugdíj előtakarékossági számla.

Amit érdemes tudni, hogy ha többféle nyugdíj-előtakarékosságunk is van, összesen maximum évi 280 ezer forintot tudunk jóváírni a személyi jövedelemadóból, tehát nem az adóalapot, hanem már az adót fogja csökkenteni.

Mindhárom termék esetében az állam az adott évben megvalósuló befizetések 20%-áról “mond le”, azaz ekkora arányban érvényesíthetjük az adókedvezményeket az aktuális adóbevallásunkban. Ezeknél a kedvezményeknél persze van egy plafon is, ami évente maximum 100-150 ezer forint közötti. 

Fontos tudni, hogy a személyi jövedelemadó bevallásban ezek a befizetések sokszor nem szerepelnek automatikusan. Ezért a NAV által elkészített tervezetet a megfelelő befizetésekkel módosítani kell, mellyel akár szja visszatérítésre lehetünk jogosultak.

Családi adókedvezmény: három a szerencseszám

A család- és gyermekvállalási támogatási politika keretében már évek óta elérhető családi adókedvezmény. Az így közösen eltartott gyermekek után ugyanakkor csak az egyik fél érvényesítheti a kedvezményt. Újdonság, hogy már nem kell aláírt igazolást benyújtani a másik szülőtől. Gyermekszámtól függően egy után 10 ezer forint, két gyermek esetén 20 ezer forint, míg három gyermeknél 99 ezer forint is érvényesíthető.

Édesanyák adókedvezménye: ahol három elfér, ott…

Amikor a szülők négy vagy több gyermeket nevelnek, tartanak el, az édesanyák komoly SZJA-kedvezményre jogosultak a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellenére is. Jövedelemtől függően akár a teljes SZJA-adójukat leírhatják. Havonta  a bérszámfejtésnél, valamint az évi adóbevallásnál is érvényesíthetik.
A kedvezmény adóalapra vetítve számolható el, azaz minden, bérnek minősülő és más nem önálló tevékenységből származó jövedelem bevonható.

Első házasok: minden érdek nélkül

A házassági kedvet növelő intézkedések sorában foglal helyet az első házasok adókedvezménye. A házastársak közösen – tehát vagy felezve, vagy az egyikük számára érvényesítve – havonta 5 ezer forintos SZJA-adókedvezményben részesülhetnek, a házasság hatályba lépése utáni hónaptól 2 éven keresztül.

Mindhárom, fent említett adókedvezményhez szükséges adóelőleg-nyilatkozatok a NAV honlapjáról letölthetők.

Betegségek

Előzetesen meghatározott betegségek esetében lehetőség van havonta 8050 forint adókedvezmény érvényesítésére. A legtöbb hallási, látási, mozgásszervi, emésztőrendszeri betegségre, valamint 2019-től endometrózisra és rákra is igényelhető az adókedvezmény. Utóbbi esetében visszamenőlegesen is, azaz a betegség megállapítása és a gyógyítási folyamat megkezdésétől, akár 5 éven belül is. Ekkor persze az érintett évekre önellenőrzést kell benyújtani a NAV számára.

Egyre gyakoribb a társadalomban, ezért itt is jelezzük, a glutén- és laktózérzékenység esetén is érvényesíthető a kedvezmény. Ráadásul akár úgy is, hogy a bérből már eleve ennyivel kevesebb SZJA-t bérszámfejtenek a munkavállaló számára.

A igénybevétel feltétele, hogy az adózó rendelkezzen orvosi igazolással, vagy a rokkantsági járadékra, fogyatékossági támogatásra jogosító határozattal. Az orvosi igazolást nem kell csatolni az adóbevalláshoz, de elévülési időn belül meg kell őrizni, mert az esetleges adóellenőrzéskor ezzel a dokumentummal igazolható a kedvezmény jogos igénybevétele.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020