Érinti a törlesztési moratórium a lakástakarékot?

A moratórium a lakástakarék szerződéses ügyfeleket is érinti, a lakáscélú hitelek törlesztését ők is szüneteltethetik év végéig. De mi a helyzet azokkal, akik még a befizetéseknél járnak, és a járvány miatt nem tudják kigazdálkodni a vállalt megtakarítást? Összegyűjtöttünk minden információt, ami moratórium ideje alatt az LTP-ket érinti, és azt is megnéztük, hogyan történik az ügyintézés a pénztáraknál, a Fundamentánál, az Erste Lakástakaréknál és az OTP Lakástakaréknál.

Az LTP-s lakáshitelekre is vonatkozik a törlesztési moratórium

A lakástakarékpénztáraknál felvett lakáshitelekre is vonatkozik a törlesztési moratórium, tehát alapesetben 2020. december 31-ig elhalasztható a törlesztés. A törlesztés felfüggesztése nemcsak a magánszemélyekre vonatkozik, hanem a hitelt törlesztő társasházakra is. 

Aki ezzel nem szeretne élni, és tovább fizetné a kölcsönt, annak ezt jeleznie kell az illetékes lakástakarékpénztárnál. A jelenleg is aktív Fundamenta Lakáskasszánál és az Erste Lakástakarékpénztárnál ezt online is megtehetjük, illetve az értékesítéssel már nem foglalkozó OTP Lakástakarékpénztárnál is van erre lehetőség, így csak emiatt nem érdemes felkeresni a fiókokat.

A megtakarítást továbbra is fizetni kell

A törlesztési moratórium a hiteltartozásokra vonatkozik, a megtakarításokra viszont nem, tehát a megtakarítási szakaszban járó ügyfeleknek továbbra is be kell fizetniük a szerződésben vállalt összeget. Ez gondot jelenthet azoknak, akik a járvány miatt bevételtől esnek el, hiszen a lakás-takarékpénztári betét egy kötött, havonta fizetendő előtakarítási forma.

Mit tehetek, ha nem tudom fizetni a megtakarítást?

Ebben az esetben érdemes minél hamarabb felvenni a kapcsolatot a pénzintézettel, és tájékozódni a lehetőségekről. Átmeneti fizetési nehézségnél több megoldás is van, nem kell rögtön szerződést bontani – hiszen úgy eleshetünk az állami támogatástól és az lakástakarékpénztár által biztosított kamattól is. A legtöbb esetben szerződésmódosítással lehetőség van a megtakarítási összeg csökkentésére, vagy indokolt esetben a befizetések átmeneti szüneteltetésére.

Az áthidaló és kombinált kölcsönt törlesztő ügyfelek kivételek

Akik áthidaló vagy kombinált kölcsönt törlesztenek, és abban a szakaszban vannak, ahol a megtakarítást és a hitelkamatot is egyszerre kell fizetni, a moratórium a lakás-takarékpénztári betételhelyezésre is vonatkozik – ezt a Fundamenta a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján tette közzé a weboldalán. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a hitel futamideje tolódik ki, hanem a megtakarítás tejlesítési ideje is meghosszabbodik. 

Elveszíthetem az állami támogatást a moratórium miatt?

A legtöbb lakástakarékszerződést a 30 százalékos állami támogatás megszüntetése előtt kötötték az ügyfelek, így felmerül a kérdés, hogy a moratórium befolyásolja-e az igénybe vehető támogatást abban az esetben, ha a befizetések szünetelnek. A Fundamenta tájékoztatása szerint nem: a megtakarítás teljesítési idejének a meghosszabbodása nem befolyásolja a befizetések után járó állami támogatást. 

Ügyintézés a lakástakarékpénztáraknál

Fundamenta

A legtöbb bankhoz hasonlóan a Fundamenta is azt kéri az ügyfelektől, hogy lehetőség szerint az online ügyintézést válasszák. Aki még nem tette, annak érdemes regisztrálni az eBanking rendszerbe, ahol nemcsak a lakásszámlák és a lakáshitelek aktuális állapotát követhetjük figyelemmel, hanem egy sor más dolgot is elintézhetünk. Köthetünk új szerződést, bejelenthetjük az esetleges adatváltozásokat, feltölthetjük az igazolást a megvalósult lakáscéllal kapcsolatban, illetve a meglévő hitellel kapcsolatban is intézkedhetünk. 

Erste Lakástakarékpénztár

Ha az Erste Lakástakarékpénztárnál vettünk fel hitelt, akkor az Erste Bank tájékoztatása szerint kell eljárnunk. Aki év végéig szüneteltetné a törlesztést, annak nincs teendője – jelezni csak azoknak kell, akik továbbra is fizetni szeretnék a havi törlesztőrészletet, ugyanúgy, mint eddig. Ezt az Erste NetBankon és a TeleBankon keresztül is megtehetik.

OTP Lakástakarékpénztár

Ugyan értékesítést már nem végez az OTP, a meglévő szerződéseket továbbra is kezeli, így aki náluk indította el a megtakarítását, annak az OTP-vel kell felvennie a kapcsolatot. A hiteltörlesztés felfüggesztésével kapcsolatban akkor kell jelezni, ha azt folytatni szeretnénk – erre az OTP internetbankjában van lehetőség.

Forrás: bank360.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020