Fontos változás jöhet

Jöhet a babaváró hitelnél és a CSOK-nál az elektronikus ügyintézés?

Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a hitelintézeteket, hogy az államilag támogatott hiteleknél, azaz a:

fogadják el a kormányhivatalok elektronikus hatósági bizonyítványait az ügyfelek tb-jogviszonyának igazolására. 

A jegybank azt szeretné, ha a bankok a vírushelyzetben olyan online felületet alakítanának ki, amelyre az ügyfelek feltölthetik elektronikusan kiállított dokumentumaikat a személyes ügyintézés mellőzése, az egyszerűsítés és az igazolások hitelességével kapcsolatos aggályok elkerülés érdekében.

Milyen dokumentumokról van szó?

A cél, hogy a fővárosi és megyei kormányhivatalok által kiállított hatósági bizonyítványokat elektronikusan is fogadják el a bankok, ne csak az ügyfél által személyesen, papír alapon benyújtva.

Az államilag támogatott hiteleknél az ügyfél igénylésének feltétele a társadalombiztosítási (tb) jogviszonyának igazolása. Az erre szolgáló bizonyítványokat ma a hitelintézetek döntő része kizárólag személyes ügyintézéssel fogadja be az ügyfelektől, elektronikus úton nem.

A jegybank arra kérte a bankokat, hogy fogadják el hitelesnek az elektronikusan kiállított, és az adott hatóság által előzőleg az ügyfél ügyfélkapujára megküldött dokumentumokat.

A babaváró hitel és a CSOK részleteivel kapcsolatban érdemes a Bank360.hu oldalain is tájékozódni és kalkulálni az igénylés megkezdése előtt, de akkor is százezreket spórolhatunk a lakáshitelek összehasonlításával, ha lakáshitelt igényelnénk.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020