Az adósok fele tovább törlesztené a hitelét

A hitelszerződéssel rendelkező adósok 49 százaléka nem szeretne élni a törlesztési moratórium lehetőségével – derül ki a Bank360.hu online felméréséből, melyet közel 1250 hitelszerződéssel rendelkező ügyfél bevonásával végeztek. Az eredményekből az is kiderül, hogy a jelzáloghitelek vagy a fogyasztási kölcsönök törlesztését tervezik-e többen a moratórium idején.

A törlesztési moratórium 2020. március 19-én lépett életbe, és vonatkozik valamennyi lakossági és vállalati hitelszerződésre. A moratórium nem kötelező jellegű, az ügyfelek szabadon dönthetnek arról, hogy tovább törlesztik-e a hitelüket; ezt minden esetben a hitelező bank felé kell jelezni. A Bank360.hu arra volt kíváncsi, hogy milyen arányban vannak az adósok között azok, akik élnének ezzel a lehetőséggel, és azok, akik nem. 

Fele-fele az arány

Az online kérdőív közül azoknak a válaszait vette figyelembe a szakportál, akik jelenleg rendelkeznek valamilyen hitelszerződéssel – ők több mint 1250 főt tettek ki. Ha az összes válaszadót nézzük, akkor közülük 51 százalék válaszolta azt, hogy élni fog a moratórium lehetőségével, 49 százalék viszont továbbra is szeretne törleszteni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) becslésében 3 szcenáriót vázolt fel a moratoriumot igénybe vevők arányát tekintve. A  Bank360.hu felmérésének eredménye a 3. szcenárióhoz áll a legközelebb, ami 50% volt (Nagy Márton MNB alelnök tájékoztatójában). Az MNB számítása szerint az 50%-os moratórium igénylés 25 milliárd forint profit kiesést jelent a pénzügyi szektornak.. 

Más eredményt kapunk, ha azt is figyelembe vesszük, hogy valaki csak egy, vagy több különböző hitelt is törleszt. Az egy hitellel rendelkezők többsége lemondana a moratóriumról (54%), más a helyzet viszont azoknál, akik több kölcsönt is fizetnek egyidőben: közülük csak 38 százalék látja biztosítottnak a törlesztést, azaz szintén lemondaná a moratóriumot, a többség tehát ebben az esetben inkább kihasználná a moratóriumot. 

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020