Magyarok a Barcáért

A Helyi Televíziók Országos Egyesülete tagtelevízióinak lehetősége volt egy több filmből álló dokumentumfilm csomag kedvezményes megvásárlsára.

A Komáromi Televízió is élt a lehetőséggel, így most csütörtök 17:00-tól tekinthetik meg Kocsis Tibor 2014-ben bemutatott dokumentumfilmjét, Magyarok a Barcáért címmel, amit pénteken, szombaton és vasárnap megismétlünk  17:00 órai kezdettel.

Az FC Barcelonát és Messi nevét a világon mindenki ismeri. Azt viszont csak kevesen tudják idehaza, hogy az ötvenes évek Barcájának “Messijét” Kubala Lászlónak hívták. Miatta építették fel a 100.000-es stadiont, a Camp Nout. Aztán 1956-ban csatlakozik hozzá Kocsis és Czibor és a három magyar játékos hőssé válik Barcelonában és meghódítja a spanyol és a katalán nép szívét. A “rongylábú” Czibort Spanyolországban csak ” bolond madárka” néven emlegették, míg a visszafogott, elegáns Kocsist, legendás fejesei miatt egész Katalónia “Aranyfejnek” becézte. Ezekért a sikerekért azonban nagy árat kellett fizetniük a “disszidens” magyaroknak”. Drámai archív felvételek, sosem látott gólok, sosem hallott megindító történeteket hallunk a filmben, amiken könnyezni, de nevetni is lehet. A Magyarok a Barcáért című dokumentumfilm megtekintése után senki nem fog meglepődni azon, ha egy magyar kapusról szóló vers, kötelező tananyag a spanyol iskolákban, vagy ha Európa legnagyobb stadionjának bejáratánál.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020