I. fokú készültség a Dunán

A Duna Bécsi medence feletti vízgyűjtőjén az elmúlt 3 nap alatt területi átlagban 50-70 mm csapadék hullott (forrás: Vízjelző Szolgálat), túlnyomórészt eső formájában. A hegyekben az ilyenkor szokásoshoz képest kevés hó volt, ezért olvadásból nem keletkezett jelentős lefolyás.

Holnap reggelig az Inn-Salzach-Traun-Enns vízgyűjtőkön területi átlagban 15 mm körüli csapadék várható, máshol nem valószínű jelentős mennyiség. Holnaptól jelentős mértékben csökken a csapadékhajlam és az eső is egyre inkább havazásba vált át.

A Duna alsó-ausztriai szakaszán tegnap megkezdődött az áradás, amely napközben intenzívvé vált. Kienstocknál ma kora reggelre 663 cm-rel tetőzés közeli helyzetbe került a folyó. A ma reggeli osztrák előrejelzés szerint a mai napon a fenti értékek közelében még hosszan elnyúló tetőzésre kell számítani, majd lassanként megkezdődik az apadás.

A Szlovák Fél tájékoztatása szerint a bősi erőművön átvezethető maximális vízhozam mellett ma reggel Rajkánál is megkezdték az árhullám többlet átadását.

Igazgatóságunk területén Nagybajcsnál is felgyorsult az áradás. A szlovák vízmegosztás hatására az árhullám tetőzése itt késleltetve jelentkezik majd, melyre holnap napközben számítunk időben hosszan elnyúlóan, tetőzéskor a vízszint az 530 – 550 cm közötti tartományban várható.

A Rába vízállása Győrnél a délelőtti órákban haladja meg a 300 cm-t és tartósan felette marad. Tetőzésben a 430 – 450 cm-es tartományban várható a folyó vízszintje.

Útlezárásokra ez idáig még nem került sor. Győrben a rakpart szintjét holnap elérheti a vízállás, de csak helyenként, részleges elöntésekre számítunk.

Komáromnál jelenlegi előrejelzés ismeretében nem fogja tartósan meghaladni az I. fokú készültségi szintet az árhullám. Esztergom térségében az árvízvédelmi készültség szintjét várhatóan nem éri el a Duna vízállása. Jelentősebb közútszakaszok lezárása, vagy hasonló intézkedések megtétele jelenleg nem szükséges. Összességében – amennyiben ezt a változó hidrológiai helyzet nem indokolja – ebben a megyében nem rendelünk el árvízvédelmi készültséget.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020