Ha tehetjük, segítsük a madarakat!

Az önkormányzat nemrég négy nagyméretű madáretetőt helyezett ki városunk zöldterületeire, így a Vezérek parkjába, a Rüdiger tó mellé, a Színes Óvodába és a Mol lakótelep központi részére, továbbá 100 madár-, illetve denevérodú is kikerült.

A környezet átalakulásával megfogyatkoztak a fészkelési lehetőséget nyújtó idős, odvas fák, továbbá a társasházak szigetelését követően megszűntek az élőhelyet biztosító rések. Ezért is volt szükség a mesterséges odúkra.

A téli időszakban nemcsak őshonos madarainknak jelent pótolhatatlan táplálékforrást a számukra nyújtott eleség, hanem a tőlünk északra fekvő országokból hozzánk érkező és nálunk telelő madárfajoknak is. Megközelítően félszáz madárfaj fordulhat elő hazánkban a madáretetőknél így többek között cinege fajok, pintyek, őszapók és verebek.

A madarak téli etetésének első és legfontosabb szabálya, hogy ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba a hideg időszakban. Ugyanis a madaraknak, ha nem találnak a természetben elég eleséget, nagy szükségük lehet a kihelyezett, magas energiatartalmú táplálékokra ahhoz, hogy megőrizhessék a súlyukat, túléljék a fagyokat.

Az etetési időszak az első fagyok beköszöntétől azok tartós megszűnéséig, egészen áprilisig tart. Az etetőt érdemes olyan helyen elhelyezni, ahol sűrűbb bokortömeg található a közelben. Legelfogadottabb táplálék a napraforgó mag. Abban az esetben, ha sok magevő (pl.: erdei pinty, meggyvágó, zöldike) látogatja az etetőnket, gondoskodjunk apró magvas keverékről és almáról is számukra.

Az alkalmazható madáreleségek másik csoportja az állati zsiradékok, vagy a szintén zsírtartalmú cinkegolyó. Kenyérrel, kenyérmorzsával ne etessünk. Otthonainkban érdemes az itatásról is gondoskodni (egész év folyamán). A virágcserép alátétbe kihelyezett víz a legegyszerűbb megoldás erre – olvasható a környezetvédelmi sajtóanyagban.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020