Közel félszáz érmet szereztek a komáromi úszók

A Komárom Úszóklub SE szombaton este az Arany 17. Rendezvényközpontban tartotta a 2019-es év értékelőjét és egyben az évnyitóját is.

Elsőként Vajda Bence önkormányzati képviselő köszöntötte a sportolókat és hozzátartozóikat. A Komárom sportéletében kiemelkedő szerepet játszó úszásról elmondta, hogy az úszás egyéni sportág, de az egyéni sportoló is csak akkor lehet sikeres, ha egy jó csapat és kiváló közeg veszi körül.

Személyes példát felhozva elmondta, hogy ő maga is nyolc éven át versenyszerűen úszott. Fontos a szakmai stáb, de természetesen kellenek a szülők, az otthoni támogatás és nem csupán anyagi értelemben, hanem a teljes technikai háttér, a ráfordított szabadidőt tekintve is. Hiszen a hétköznapokban az edzésekre, míg a hétvégeken a versenyekre kell a gyerekeket, fiatalokat kísérni, ami nem kis energiaráfordítással jár. Az összetartozás érzése jelen van Komáromban, a sportban és a sporton kívül is. Valódi közösségek működnek és ezeknek a közösségeknek igazi értékük van. A gyerekeket az úszás kitartásra, fegyelemre neveli, amely nem csak a tanulás során, de további életükben is előnyt fog jelenteni. Vajda Bence hangsúlyozta, Komárom Város Önkormányzata a jövőben is minden támogatást megad a komáromi úszóknak, majd végezetül sikerekben és érmekben gazdag versenyszezont kívánt a Komárom Úszóklub SE tagjainak.

A köszöntő gondolatokat követően Szeidl Balázs elnök foglalta össze az elmúlt évi versenyszezont. Komárom egyik legnagyobb létszámú csapata 80 sportolóval, 8 korcsoportban, 3 edzővel, 3 oktatóval működik. 30 versenyen vettek részt összesen 70 versenynapon és 443 érmet szereztek. Tavaly folytatták a 2018-ban indult együttműködést a KisTri Balatonman Team SE-vel, Kiss Gyula triatlon bajnok edzővel. Sikerült az új versenyzői létszámot növelni, 18 új versenyzőt igazoltak le, akik az úszó suliban tanultak meg úszni.

Megnyerték a megyei többfordulós körverseny összesített pontversenyét, emellett a diákolimpián nyolc megyei érmesük volt, közülük öten megyei diákolimpiai bajnokok lettek, ebből az egyik a Feszty iskola váltócsapata volt. Nagyon büszkék arra, hogy a megyében sikerült egy váltóversenyt is megnyeri. Tizennégyen kerültek be az országos döntőbe. A Magyar Úszószövetség által szervezett országos úszóbajnokságokon három versenyző tudott pontszerző helyezést elérni.

Fontos teljesítménymérce az, hogy a Magyar Úszószövetség országos korcsoportos ranglistáján tíz komáromi versenyző szerepelt a ranglista első húsz helyén, három pedig az első tízben fejezte be az évet, az igen erős harmadik, negyedik és ötödik helyen.

Szintén a Magyar Úszószövetség értékmérője az aranyjelvényes program. Itt minden úszásnemben és minden versenyszámban vannak szintidők és ez alapján a gyerekek minősítést kapnak: arany, ezüst és bronz jelvényt. Ebben a program 34 versenyző szerzett összesen 180 szintidőhöz kötött minősítést.

Az úszóiskolában a tanulótól egészen a serdülő korosztályú nagyon erős versenyzőkig foglalkoznak a gyerekekkel. A vezetőedző szerint a serdülő és a gyermek korcsoportból több versenyzőnek van esélye döntőbe kerülni és lát esélyt az éremszerzésre is. Az országos úszóbajnokságokon való részvételen túl a kisebbek pedig a megyei, vagy a Vas és Veszprém megyei körversenyeken indulhatnak, de idén is megfordulnak majd komolyabb régiós versenyeken, így Szombathelyen, Székesfehérváron, Dunaújvárosban, Budapesten vagy éppen a Nemzetközi Győr Openen is.

Szeidl Balázs hangsúlyozta, hogy nagyon sok áldozattal jár az úszósportban a felkészülés és a versenyzés. A legkisebbeknek két edzése van egy héten, a serdülőknek viszont nyolc.

– Büszkének kell lennünk arra, hogy a megyében csak nekünk vannak serdülő korcsoportú úszóink. Ez is bizonyítja, hogy ezzel a modellel meg lehet tartani a gyerekeket, lehet dolgozni és eredményeket hozni – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

Az évnyitón közel nyolcvan úszó vehetett át elismerő oklevelet, kupát, díjat.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020