TORLÓDIK A FORGALOM A MAGYAR-SZLOVÁK HATÁRÁTKELŐKNÉL

A szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) figyelemfelhívó közúti demonstrációt és blokádot tart a mai nap folyamán is, melynek során csak időszakosan engedik át a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket a magyar-szlovák határszakaszon, Szlovákia irányába. Emiatt az érintett átkelőknél jelentősebb torlódások alakultak ki, főleg az M15-ös gyorsforgalmi úton, ahol a teljes szakaszon, vagyis 15 kilométeren állnak a teherautók a hétfő déli jelentések alapján.

Az M15-ös autóúton a teherautók a leállósávot foglalják el, így személyautóval is fokozott óvatossággal kell közlekednie az arra haladóknak. A feltorlódott nehézgépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is, a Szlovákiába tartó kamionokat az M1-es autópálya leállósávjára próbálják leállítani a szakemberek az M15-ös csomópontjától, míg a Hegyeshalom felé tartók továbbra is a külső sávon érhetik el az osztrák határt, egyelőre korlátozás nélkül. Ugyanakkor a magyar-szlovák határátkelőkön tapasztalható blokád miatt a szokásosnál jóval nagyobb Hegyeshalom kilépő oldalán a teherforgalom, ahol időnként 1-2 kilométer hosszan feltorlódnak a tehergépkocsik.

A nehézgépjárművel közlekedőknek is érdemes még indulás előtt tájékozódniuk az aktuális korlátozásokról a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatánál a 06-1-336-2400-s telefonszámon, vagy a www.utinform.hu oldalon, illetve a Rendőrség www.police.hu weboldalán. Az M1-es és M15-ös gyorsforgalmi utakon a 125-ös és a 163-as kilométerszelvényeknél lévő út feletti digitális információs táblák adnak tájékoztatást a szlovákiai határzárról, így azokat is érdemes figyelemmel követnie a sofőröknek. Fontos, hogy a korlátozások személygépkocsikra, valamint az autóbuszokra nem vonatkoznak, de a kialakult helyzet miatt ezen közlekedőknek is érdemes hosszabb menetidővel számolniuk.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020