Szabadságvesztés a társát meglövő vadásznak

A Komáromi Járási Ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy olasz állampolgár ellen, aki a vadászati szabályokat megszegve Bakonysárkány és Aka között, Kecskepusztán lévő erdőben egyik vadásztársát lelőtte, a másik vadásztársa életét és testi épségét pedig közvetlen veszélynek tette ki.

A vádlott és két vadásztársa, köztük a sértett 2017. november 24-én este párás, ködös időben vadászaton vettek részt Bakonysárkány és Aka között a Kecskepusztán lévő erdőben. A vádlott és segítője az egyik vadászlesen, a sértett pedig a tőlük 650 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodott. A vadászat befejezése előtt a vádlott és segítője anélkül, hogy a vádlott erről vadásztársait tájékoztatta volna, cserkelő vadászatra indult, elhagyták a vadászlest úgy, hogy a vádlott fegyvere csőre töltött, felhúzott, tűzkész állapotban maradt. A cserkelő vadászat során a vádlott mindvégig 1-1,5 méter távolságra a segítője mögött haladt. Amikor ahhoz a vadászleshez értek, ahol a sértett tartózkodott, a vádlott megállt, a lőfegyverét a lőbotra helyezte, és ahogyan belenézett a fegyver hőkamerás távcsövébe, megbotlott, az ujja hozzáért a ravaszhoz, melynek következtében a fegyverből lövés leadása történt. A vádlott lövése a tőle 91 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodó sértettet találta el, aki a lövés következtében szerzett sérülései miatt a helyszínen életét vesztette. A vádlott a vadászat során megszegte a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 72. § (2) és (3) bekezdésében foglaltakat, mely szerint a töltött vadászlőfegyver a vállon vagy kézben tartva, a csőtorkolattal felfelé hordható, a vadászlőfegyvert csak a lövés előtt szabad tűzkész állapotba helyezni, valamint a vadászlőfegyvert magasleslétra használata előtt ki kell üríteni, a vadászat alkalmával a leshelyet vagy lőállást az előzetesen megbeszélt időpontig vagy a vadászat befejezésének jelzéséig nem szabad elhagyni.

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy  a bíróság a vádlottat végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre, valamint a vadász foglalkozás gyakorlásától határozott időre, hosszabb időtartamra tiltsa el, valamint a lefoglalt lőfegyvert és tartozékait kobozza el.

A Komáromi Járásbíróság a 2019. december 04. napján meghozott és kihirdetett határozatában a vádlottat 1 év végrehajtandó fogházbüntetésre, és 10 év vadász foglalkozástól eltiltásra ítélte. Az ítélettel szembeni jogorvoslati nyilatkozat megtételére az ügyész három napot fenntartott a tárgyaláson.

Ezt követően az ügyészség az ítélettel szemben fellebbezést jelentett be a vádlott terhére, a szabadságvesztés tartamának felemelése végett, a fellebbezés szerint a bűnösségi körülmények alapján az elsőfokú bíróság által kiszabott törvényi minimumot meghaladó, a középmértéket (három év) el nem érő szabadságvesztés kiszabása szükséges az elkövetővel szemben. 

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020