Módosul a közlekedési rend november első hétvégéjén

A november 1-én kezdődő hosszú hétvégén változik a helyközi és a Volánbusz, valamint a vonatok közlekedési rendje.
November 1-én, pénteken a Volánnál a munkaszüneti napnak megfelelő menetrend lesz érvényben, míg 2-án, szombaton a szabadnap, 3-án, vasárnap pedig a munkaszüneti nap szerint közlekednek az autóbuszok. Ezeken a napokon az átlagosnál nagyobb utasforgalom várható. A Volánbusz ezen a hétvégén is fokozott figyelemmel kíséri a járatok telítettségét, és mindent megtesz a kényelmes utazás biztosítása érdekében. November 4-én, hétfőn már a munkanapokon megszokott menetrend szerint indulnak a járatok.
Kérjük utasainkat, hogy időben tervezzék meg utazásukat, és indulás előtt tájékozódjanak a Volánbusz honlapján. A megnövekvő forgalom miatt érdemes a menetjegyek megvásárlásáról is időben gondoskodni, biztosítva a helyet az utazásra. Felhívjuk utasaink figyelmét, hogy november 1-től már csak a 2019/2020-as tanév első félévére kiadott diákigazolvány matricák az érvényesek.
A hosszú hétvégén érvényes menetrenddel kapcsolatos részletes tájékoztatás az alábbi linken érhető el:
https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/volaninform/hir/34505
Fentieken túl tájékoztatjuk utasainkat, hogy 2019. október 28. és november 3. között a mindenszentek ünnepe és a halottak napi megemlékezés időszakában temetői céljáratok közlekednek az ország több településén.
A temetői járatok közlekedési rendjéről a részletes információk az alábbi linken érhetők el:
https://www.volanbusz.hu/hu/hirek/hirek/hir/34557

A kegyeleti ünnepekhez igazodik a vonatközlekedés rendje: október 31-én a pénteki, november 1-jén a szombati, 2-án az ünnepnapi, 3-án már a szokásos vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok.  A menetjegyeket érdemes néhány nappal korábban, elővételben megváltani.
A hosszú hétvége előtt a MÁV azt javasolja, hogy néhány nappal az ünnep előtt, előre vegyék meg az utasok a menetjegyeket. Ilyenkor rengetegen mennek a temetőkbe vagy látogatnak el a rokonaikhoz, ezért csúcsforgalom várható a pályaudvarokon, és néhány nap alatt akár félmillióan is útra kelhetnek a vonatokkal. Sokan utazhatnak már csütörtökön is, de legtöbben vasárnap szállnak majd vonatra, mert aznap ér véget az őszi szünet. A tavalyi négynapos ünnep utolsó napján – részben az őszi szünet vége miatt – megduplázódott az utasforgalom egy átlagos vasárnaphoz képest.
A felkészülés és a megnövelt kapacitás ellenére – egyes népszerűbb utazási időpontokban – gyorsan megtelhetnek az InterCity vonatok. A vasúttársaság az IC vonatokhoz a helyfoglalások figyelembevételével – a lehetőségekhez mérten – plusz kocsikat kapcsol. Az InterCity vonatokon kívül a gyors-, sebes-, illetve személyvonatokat is választhatják az utasok. November 3-án, vasárnap közlekedik Nyíregyházáról Debrecenen át a Nyugati pályaudvarra a tavaly bevezetett és gyorsan népszerűvé vált Televonat.
A pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében az utasok a vasúttársaság internetes jegyvásárlási rendszerében, vagy az okostelefonokon elérhető MÁV applikációban gyorsan és egyszerűen megválthatják a menetjegyeket és helyjegyeket. Az online vagy mobilalkalmazással megvett e-vonatjegyek a pénztári árhoz képest 10 százalékkal olcsóbbak, míg a menetrendi keresőben @ jellel jelölt, csúcsidőn kívüli vonatokra legalább 100 kilométer távolságra váltott e-vonatjegyekre 20 százalékos engedmény jár. Az automatáknál vásárlók 5 százalékos kedvezményt kapnak.
A 26 éven aluli – diákigazolvánnyal nem rendelkező – fiatalok október 31-én 10 órától november 3-án éjfélig tartó időszakban igénybe vehetik a hétvégi, 33 százalékos kedvezményű menetjegyet. A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok stb. is élhetnek a szokásos kedvezményekkel: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/kedvezmenyek-mav-start-zrt-vonalszakaszain

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020