December 9-én lép életbe az új vasúti menetrend

Vasárnap lép életbe a MÁV-START 2018/2019-es menetrendje. A vasútvállalat a menetrend tervezésekor figyelembe vette az utazási szokások változásait, az utasforgalmi igényeket, így az új menetrend ezekhez is igazodik. Budapest és Győr között több új járat is közlekedik, melyek közül az egyik a fővárosi színházak vidéki közönségének kedvez majd. A 21:43-as vonat a Nyugatiból nem Ceglédig, hanem Kecskemétig megy. IC minőségű kocsik is járnak a Pápa-Budapest viszonylatban. Bővül a nemzetközi összeköttetés, például a Kolozsvár–Budapest–Bécs, a Budapest–Berlin és a Budapest–Krakkó útvonalakon, illetve újraindul a kishatárforgalom Pécs–Magyarbóly és Pélmonostor között.
Az elmúlt években kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés modernizálásának, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak is köszönhetően az utóbbi három évben mintegy 4 millióval nőtt az utasszám.
Kiemelt belföldi menetrendi változások

⦁ A Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton utazókat érinti, hogy Szentgotthárd–Budapest, illetve Sopron–Budapest viszonylaton a reggeli Savaria–Scarbantia InterCity (IC) különválik; ezek önálló vonatokként közlekednek Szentgotthárdról és Sopronból. A Savaria IC menetideje Szentgotthárdról 21, Szombathelyről 15 perccel csökken, mert a Szentgotthárd–Szombathely–Győr–Budapest-Keleti útvonalon gyorsítva közlekedik. Győrtől Budapest-Keleti pályaudvarig csak Kelenföldön áll meg.

A pénteki erős utasforgalom miatt két új vonat közlekedik Budapest és Győr között a hét utolsó munkanapján: ezek a Keleti pályaudvarról 12:53-kor és 14:53-kor indulnak. Ugyancsak péntekenként új járat indul 15:09-kor Győrből a Keleti pályaudvarra; ez Komáromtól gyorsított vonatként közlekedik. A késő esti és kora reggeli győri eljutási lehetőségek kibővítése érdekében egy pár vonat Komárom–Budapest helyett Győr–Budapest viszonylaton közlekedik. A Déli pályaudvarról 23:20-kor, Győrből pedig 3:44-kor startol; az előbbi például a fővárosi színházakból a kisalföldi megyeszékhelyre hazautazóknak, míg az utóbbi a munkát korán kezdőknek lehet ideális.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020