Emlékérmet kapott Horsa Istvánné Fekete Zsuzsanna

Az önkéntes néprajzi gyűjtőnek a Magyar Néprajzi Társaság Pro Ethnographia Minoritatum-emlékérmet adományozott, a Felvidékről áttelepítettek otthoni életmódjának, hagyományainak, emlékanyagának gyűjtéséért, dokumentálásáért. Az ünnepélyes átadásra néhány hete került sor a Néprajzi Múzeumban.

Horsa Istvánné 1997-ben ajándékozta a Komáromi Klapka György Múzeumnak a „Két haza egy szívben” felvidéki néprajzi gyűjteményét, melynek gyarapítását, dokumentálását és közzétételét a mai napig önkéntes tevékenységként végzi. A gyűjtött anyagból számos kiállítást rendezett, és előadást tartott itthon és az anyatelepüléseken egyaránt.

Dolgozataival az Országos Néprajzi és Nyelvjárási pályázatokon több alkalommal is díjat nyert, illetve munkásságát itthon és több érintett felvidéki településen is elismerő és köszönő oklevéllel díjazták: Komárom Város Polgármesteri díja 2001-ben, Naszvadon: 2005-ben, 2011-ben és 2017-ben (mert „hozzájárult a falu történetének megörökítéséhez”), Komáromszentpéteren 2012-ben. Önkéntes néprajzi munkásságát a Néprajzi Társaság 2003-ban Sebestyén Gyula-díjjal ismerte el.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020