MEGÚJUL A KOMÁROMI JÓKAI LIGET ÉS KÖRNYEZETE

Sikeresen pályázott Komárom Város Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program felhívására – a 170 M Ft európai uniós, vissza nem térítendő támogatás segítségével megújul a Jókai liget és környéke.
A TOP-2.1.2-16 „Zöld város kialakítása” című pályázat célja a városi közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, a városi zöld környezet megteremtése, hogy a fejlesztések területe alkalmas legyen a családok és a fiatalok számára szabadidejük hasznos eltöltéséhez. A belváros rendezvény- és idegenforgalmi központja a Jókai liget, illetve a Táncsics utca liget és a Bem József utca közötti szakasza. Itt található a Brigetio Gyógyfürdő, a camping, több szálloda és vendéglátóhely, valamint három középiskola is, emiatt a terület minden évszakban élettel teli.
A Jókai liget mai funkciója elsősorban pihenőparki. A projekt keretében kertészeti megújítása, a meglévő növényzet ápolása, felújítása; funkcióbővítésként pedig a rendezvénytérként szolgáló terület felújítása, a szükséges infrastruktúra – elektromos csatlakozási pontok – kiépítése, zenepavilon és kiszolgáló (mosdó) épület létesítése, valamint szabadtéri fitness eszközök és további utcabútorok elhelyezése tervezett. A Táncsics utca zöldfelületei nem kellően intenzívek, klímajavító hatásuk elenyésző, ezért a jobb városi klíma és árnyékolás érdekében intenzívebb, kétszintes növényzet telepítése szükséges. A fejlesztés eredményeként megtörténik a járdák felújítása, valamint a Brigetio Gyógyfürdőt kiszolgáló, a város tulajdonában lévő, ingyenesen használható parkoló részbeni átépítése, lombos, klímatűrő fákkal való árnyékolása, a fürdőbejárat biztonságos és esztétikus gyalogos megközelítésének kialakítása és napelemes kerékpártároló elhelyezése.
A 170 millió Ft támogatásból megvalósuló beruházás befejezésének tervezett napja 2021.01.15.
További információ kérhető:
Komáromi Városi Televízió
2900 Komárom, Szabadság tér 1.
Tel.: 34/341-941, komaromtv@novonet.hu

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020