Hasznos tanácsok a balesetek megelőzésére

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a közlekedési balesetek megelőzésére hívja fel a járművezetők figyelmét.

A köd, a szitáló eső, a nedves és csúszós utak ismét mindennapossá válhatnak. Főleg éjszaka jellemző lesz a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és nedves útszakaszok hirtelen válthatják egymást, ami fokozott óvatosságot és figyelmet kíván a járművezetőktől. Nagyobb követési távolságot kell tartani, lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkezésének kockázata. Rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

Az izzók fényereje a sokévi használat után akár a felére is csökkenhet. A különböző szennyeződések, sár és vízpermet jelentősen ronthatják a fényerőt, ezért rendszeresen ellenőrizni kell a fényszórók állapotát.

Esős, latyakos időben, amikor a járda mellett széles sávban áll, folyik a víz, nehéz átkelni az úttesten. A gyalogosok ilyenkor jellemzően arra figyelnek, hogy ne lépjenek bele a vízbe. Az autósoknak tehát számítaniuk kell arra, hogy a járda szélén leszegett fejjel álló gyalogos a következő pillanatban lelép az úttestre és a jármű elé kerül. A járművezetők mellett a gyalogosoknak is mindent meg kell tenniük a balesetek megelőzéséért. Ügyelniük kell arra, hogy mozgásuk kiszámítható legyen, ne teremtsenek váratlan, balesetveszélyes helyzetet.

Olvasd el ezeket a cikkeket is!
Széchenyi 2020